spot_img
16.3 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăSocialCredincioşii, pregătiţi de Postul Mare

    Credincioşii, pregătiţi de Postul Mare

    De luni, carnea, laptele şi ouăle au fost înlocuite de creştinii ortodocşi, în principal, cu legume şi fructe, dar mai ales cu trufandalele de primăvară. Salata şi ceapa verde au şi umplut tarabele din pieţe, unde însă vânzarea este anemică. Cum postul abia a început, producătorii nu se descurajează, la fel cum nici gospodinele nu se dau în lături de a face apel la noi talente culinare.

    Săptămâni bune de post îi aşteaptă pe cei care doresc să renunţe la carne, lapte, brânză şi ouă. Deja gospodinele îşi fac simţite prezenţa în pieţe unde sunt atente la marfa oferită şi la preţ. Cum primăvara îndeamnă la adevărate cure alimentare, producătorii de legume şi fructe ar trebui să fie în al 9-lea cer. Nimic mai fals, pentru că deocamdată, aceştia sunt mai degrabă dezamăgiţi de cum le merg vânzările. „Avem de toate aici pe tarabă, ceapă, salată verde, legături proaspete şi sănătoase, dar vânzarea nu merge. Lumea nu are bani. Să sperăm că în perioada postului, lucrurile se vor schimba”, a declarat un comerciant.

    Cei mai mulţi gorjeni care obişnuiesc să ţină post spun că motivele principale nu se schimbă. Nevoia de a reunţa o perioadă la carne, pentru că este sănătos, pe de o parte, iar pe de alta, respectul pentru cutumele bisericii, acestea vor face ca masă să abunde din salate de legume sau de fructe, sarmale din nucă sau mâncare de cartofi şi sfeclă roşie. Unde mai pui că nu toate ingredientele unui meniu de post, bogat în trufandale de primăvară, trebuie cumpărate de la piaţă. Gorjenii spun că au norocul, o parte dintre ei, le au direct din grădinile proprii, unde au cultivat de toate. „Este simplu pentru noi, că le mai luăm din grădină, acum că se face ceapa şi salata, se fac şi roşiile. Mai şi cumpărăm că nu le avem chiar pe toate, dar nu este o masă costisitoare”, a spus o gospodină. Până şi gorjenii cu o sănătate mai şubredă spun că ar dori să poată posti, dar regretă că nu pot să se reţină în intregime de la mâncarea de dulce. Chiar şi aşa, vor consuma cât mai multe fructe şi legume.

    Postul, rezervat nu doar schimbărilor gastronomice

    Schimbarea alimentaţiei este cerută şi de biserică dar nu este singurul motiv pentru care Învierea Domnului trebuie pregătită astfel. La fel de importante rămân rugăciunea şi smerenia, sau prezenţa la slujbe. „Nu doar alimentaţia trebuie să se schimbe. În primul rând, postul este un sacrificiu şi sufletesc şi trupesc. Abţinerea de la mâncăruri de dulce trebuie să fie îmbinată cu abţinerea de la fapte rele. Postul Sfintelor Paşte este un post greu şi cel mai lung post din cele patru de peste an. Pentru cine doreşte să-şi îmbunătăţească viaţa şi să se conformeze preceptelor morale ale bisericii este foarte bine să ţină post. Există totuşi dezlegări pentru persoanele bolnave şi pentru gravide. Are 50 de zile, dar cu voinţă şi credinţă se pot face multe”, a declarat părintele paroh Mihai Roibu, Biserica „Sfinţii Voievozi” din Târgu-Jiu. Învierea Domnului va fi prăznuită în 20 aprilie. Postul Paştelui este postul care premerge Învierii Domnului, este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durata ale Bisericii Ortodoxe, fiind numit şi Postul Mare.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: