spot_img
16.5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesDe 8 ani scoate crucea din Gilortul înghețat! Marian Ciungu nu mai...

    De 8 ani scoate crucea din Gilortul înghețat! Marian Ciungu nu mai știe ce este o răceală

    Doi tineri din Bălcești s-au întrecut vineri, de Bobotează, pentru a prinde crucea de lemn aruncată de preot în râul Gilort din comuna Bengești-Ciocadia, singurul loc din județul Gorj unde se mai practică acest obicei. Și la Bălești, anul acesta a fost organizat din nou acest obicei. Aici, doar un localnic s-a încumetat să sară în apă.

    De 8 ani scoate crucea din Gilortul înghețat! Marian Ciungu nu mai știe ce este o răcealăDe 8 ani scoate crucea din Gilortul înghețat! Marian Ciungu nu mai știe ce este o răcealăDe 8 ani scoate crucea din Gilortul înghețat! Marian Ciungu nu mai știe ce este o răceală

     
     
     
     
     
     

    Cei doi tineri din satul Bălcești au sărit în Gilort pentru a recupera crucea aruncată, conform tradiției, de preotul paroh Dumitru Niță. Câștigător a ieșit Marian Ciungu, în vârstă de 30 ani, același bărbat care a recuperat crucea pentru al optulea an consecutiv din cei zece de când participă. „Sunt mulțumit și aș vrea cât mai mulți concurenți. Chiar mă ajută Dumnezeu și sunt fericit că scot crucea Mântuitorului din apă. N-am răcit niciodată. Anul acesta a fost mai frig, a fost și gheață, a trebuit să spargem gheața aseară pentru că nu aveam unde să sărim. Să fie cât mai frig și tot mă arunc. Nu pățesc nimic după ce intru în apă, toată lumea știe asta. Mă duc acasă și fac un duș fierbinte, după care sunt ca nou. Dumnezeu mă ajută mereu, iar faptul că prind crucea în fiecare an mă ajută (…) Cred că dacă m-aș lăsa eu, adică să nu mai particip, ar participa și alți tineri! Așa, mulți se tem, știu că Dumnezeu mă ajută să scot Crucea. Mă bucur mult că s-a mai aruncat după Cruce și un alt băiat. Tradițiile trebuie menținute!”, a declarat Marian Ciungu. Pentru curajul său și pentru că a prins crucea, tânărul a primit și un premiu constând în suma de 100 de lei.

    Păstrează tradițiile din strămoși

    Sătenii din Bălcești, care participă la slujba de sfințire a apei de Bobotează, își pregătesc din timp buchete de busuioc, pentru că doar așa anul va fi unul plin de roade: „Buchetul de busuioc se face în jurul unei lumânări și legăm multe fire de busuioc, apoi legăm într-o batistă bani, usturoi, grâu, semințe de dovleac, porumb, mai prindem și o bucățică de viță de vie. Facem aceste buchete ca să avem un an plin de bogăție, să aibă pământul rod la ce plantăm în el. Tradiția asta este de când m-am pomenit eu și eu am 70 de ani. (…) Tradiția noastră mai spune că dacă ninge de Bobotează și pomii sunt încărcați de nea, anul va fi plin de roade. Și se pare că anul acesta va fi bun!”, a spus Maria Ciungu, o localnică din Bălcești.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: