spot_img
5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăSocialDumnezeu mi-a dat multe daruri, dar eu nu le cultiv cum trebuie!

    Dumnezeu mi-a dat multe daruri, dar eu nu le cultiv cum trebuie!

    – Rep. Sfântul Cuvios Nicodim a fost un model de urmat pentru ceea ce ați făcut la Mănăstirea „Sfânta Treime”?

    -De fapt, mi-a plăcut întreaga lucrare a Sfântului Nicodim, care a fost numit “Soarele ortodoxismului”, cel care a fost primul arhimandrit, când a fost să împace la Constantinopol Biserica Sârbă cu Patriarhia Ecumenică și când i s-a dat “cârja” care avea cele trei moaște, ale Sfântului Ignatie, degetul arătător, și o bucățică din Sf. Ioan Gură de Aur, ca și ale Sf. Teofil!

    – Rep. Sf. Cuvios Nicodim era rudă și cu Cneazul Lazăr al Serbiei?

    -Da, da, era rudă după tată. Deci, se spune că tatăl său era frate cu Cneazul Lazăr, iar mama era româncă macedoneancă, soră cu Vlaicu Vodă. Deci, era din “os domnesc”! În tot cazul, a fost “Mâna Lui Dumnezeu” care a lucrat prin Sf. Nicodim! Domnitorii noștri au fost oameni cu credință, iar dacă acum, actualii conducători ar fi mai credincioși, să se roage la Dumnezeu, am trăi ca în Rai cu toții!

    – Rep. Am fi ca într-o civilizație a Lui Dumnezeu, nu-i așa?

    -Civilizație fără Dumnezeu și fără credință, nu se poate! Cuviosul Nicodim a zidit primele lăcașuri cu viață de obște, pentru că existau călugări și mai înainte, dar trăiau izolați prin munți, prin peșteri, în singurătate.

    – Rep. Știți foarte multe lucruri despre Sfântul Cuvios Nicodim, că le-aș asculta la nesfârșit!

    -Le-am cam uitat, că de 22 de ani am plecat de la Tismana, dar sunt multe lucruri pe care le țin minte foarte bine! Am admirat la Sfântul Nicodim activitatea lui constructivă, deci, de la Hațeg(Prislop) și până la Cozia, unde scrie în pisanie că a fost făcută de Mircea Cel Bătrân, la îndemnul și după planul Sf. Cuv. Nicodim de la Tismana. Se pare că și în nordul Moldovei, pe la Mănăstirea Meri ar fi ajuns! În Moldova, primele trei mănăstiri sunt zidite de ucenicii Sfântului Nicodim, printre care Mănăstirea Agapia, Mănăstirea Neamț! Mănăstirea Tismana a fost prima arhimandrie din țară!

    – Rep. Atunci când am discutat la Mănăstirea Lainici, la Sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii”, mi-ați vorbit despre o experiență de cunoaștere pe care ați dobândit-o prin Elveția și prin Germania, despre ce este vorba?

    -Pentru că veneau mulți turiști la Tismana, m-a trimis Înaltul după Seminarul Teologic, pe mine și pe Maica Iustina, actuala stareță de la Mănăstirea „Sf. Ana”, pentru că eram mai tinere și eram și ghizi cu ascultarea, deci ne-a trimis la Regensburg, ca să studiem limba germană, pentru o perioadă de șase luni.

    – Rep. Ce lucruri deosebite ați văzut în Germania?

    -Mi-a plăcut ordinea, aranjamentul lucrurilor, dar de câte ori veneam în țară, îi mulțumeam lui Dumnezeu că sunt româncă! „Fie pâinea cât de rea, tot mai bine-n țara mea”! Pentru mine, cuvântul «român» înseamnă și creștin-ortodox, tradiție, respect, dragoste și omenie!

    – Rep. Cu această amprentă a românismului, probabil că acolo ați cunoscut fel de fel de oameni!

    -Am fost la o consăteancă de-a mea, în apropiere de Koln, dar totul mi se părea rece, iar atunci când mergeam în autobuz, mi se părea că vorbim prea tare și deranjăm pe ceilalți, mai ales că toți se uitau spre noi! Am rămas cu impresia că acolo e prea multă răceală sufletească! Pe când la noi, în autobuz, vedem că spune fiecare ce vrea, povestește, fără să atragă atenția sau să deranjeze! Știu că am primit chiar invitația de la o româncă ce era căsătorită cu un neamț, să mergem pe la ea, dar noi știam că dr. Rauh, cel care ne adusese acolo, nu admitea acest lucru! Cum să mergem noi, două călugărițe, într-o casă în țară străină! În privința omeniei, acolo parcă e mai multă răceală!

    – Rep. Care sunt limitele pe care simțiți că vi le-a dăruit Dumnezeu?

    -Dumnezeu mi-a dat multe daruri, dar eu nu le cultiv cum trebuie!

    – Rep. Ce vă doriți cel mai mult ca îndrumător al obștei de măicuțe și ca om care trăiește cu atâta fervoare activitatea de zi cu zi în această frumoasă mănăstire?

    -Cel mai mult îmi doresc să ne mântuim! Să fim împreună cu Sfânta Treime și aici pe pământ, și în veșnicie! Nu numai noi, dar și toți creștinii, toți cei care suntem trăitori, să fim toți aceeași credință și să fim uniți cu Sfânta Treime! Acesta este idealul meu!

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: