spot_img
5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăSocialElevii de la „Magheru”, în Polonia grație proiectului „Theatre Art for Education,...

    Elevii de la „Magheru”, în Polonia grație proiectului „Theatre Art for Education, Personal Development and European Citizenship”

    Elevii de la „Magheru”, în Polonia grație proiectului „Theatre Art for Education, Personal Development and European Citizenship”„Theatre Art for Education, Personal Development and European Citizenship” este un proiect Erasmus+ derulat în parteneriat de școli și organizații neguvernamentale din mai multe țări europene, cu scopul de a identifica noi căi de de educare și dezvoltare a tinerei generații în spriritul cunoașterii și al toleranței. În cadrul acestui proiect, mai mulți elevi ai Colegiului Tehnic „General Gheorghe Magheru” din Târgu-Jiu au jucat teatru alături de tineri din Polonia, Spania și au legat noi prietenii.

    Obiectivul acestui proiect este folosirea artei teatrale ca instrument de dezvoltare personală a tinerilor. Școli din Polonia, România și Spania lucrează alături de organizații din Lituania, Italia și Suedia în scopul identificării celor mai bune soluții în acest sens. Potrivit reprezentanților Colegiului „Gheorghe Magheru”, la primele trei întâlniri de proiect, fiecare partener a pus în scenă, separat, mai multe piese de teatru adaptate pentru nivelul de vârstă al tinerilor sub 18 ani și traduse în limba engleză, în care s-au urmărit: prezentarea trecutului istoric al fiecărei țări participante, a modului de conviețuire între popoarele Europei, dar și alte piese care să exprime realitățile actuale ale partenerilor. Astfel, Fundatia Cultural Științifică „Gheorghe Magheru”, în parteneriat cu Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” și Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru”, au pus în scenă până în prezent trei piese de teatru dintre care două având drept autori elevi ai liceului, piese deja premiate la concursuri de profil, o alta fiind o adaptare a piesei „Take, Ianke și Cadâr”.

    Vizită în Polonia

    A patra întâlnire, desfășurată în perioada 23-29 octombrie, în Polonia, a presupus punerea în scenă de către 14 elevi din Polonia, Spania și România a piesei „D’ale carnavalului”, de Ion Luca Caragiale. Adaptarea piesei a fost realizată de către actorul Cristinel Dobran, iar traducerea în limba engleză de către profesorul Maria Cristian. Elevii au pus în scenă piesa de teatru într-o unitate școlară din orașul Koricyn. „Pentru mine acest proiect a însemnat nu numai oportunitatea de a comunica în limba engleză, de a vizita altă ţară şi de a afla mai multe despre istoria acesteia, dar şi posibilitatea de a-mi face noi prieteni. De asemenea, să-mi dezvolt capacitatea de a lucra în echipă și să comunic în limbile engleză și poloneză! Sper să-mi revăd noii prieteni cât mai curând!”, a spus Alin Bușe, elev în clasa a XI-a D de la Colegiul „Magheru”. „Teatrul! Datorită acestei pasiuni am ajuns pe meleagurile Poloniei. Am pornit în această aventură alături de alți trei colegi și totodată prieteni: Alin Bușe, Eugenia Miulescu și Laura Țîțu. Toți patru fiind îndrăgostiți de actorie, iar faptul că acest proiect presupunea colaborarea cu alți elevi din Polonia și Spania, a fost cea mai mare și mai fascinată provocare a vieții mele. Ne-am făcut prieteni noi, iar despărțirea de aceștia a fost grea, cu speranța însă de a ne revedea. A fost o experiență unică, cu amintiri extraordinare pentru toți și abia aştept să văd noile piese puse în scenă de prietenii noștri europeni”, a afirmat eleva Andreea Argeșeanu.

    Elevii de la „Magheru”, în Polonia grație proiectului „Theatre Art for Education, Personal Development and European Citizenship”

    „Comedia a scos la iveală actorii din noi!”

    Pasionată de literatură și artă, Eugenia Mihaela Miulescu este una dintre elevele implicate în acest proiect Erasmus+. Adolescenta spune că a în Polonia a trăit o experiență extraordinară. „Nu cred că aș putea să spun tot ceea ce am trăit în săptămâna aceasta în puține cuvinte! Am luat cu mine noi amintiri pe care mi le-am înmagazinat bine în minte. Acest proiect mi-a îndeplinit visul de a călători într-o altă țară, de a cunoaște o altă cultură. Piesa de teatru a fost un moment amuzant. Comedia a scos la iveală actorii din noi. Mița Baston a fost rolul care mi s-a potrivit ca o mănușă. Mi-a plăcut atmosfera creată de piesă. Am făcut o echipă excelentă cu elevii din Spania și Polonia. După încheierea piesei am avut parte de o mică „petrecere” în incinta școlii. Ne-am distrat copios alături de ceilalți elevi polonezi și spanioli”, a declarat Eugenia Miulescu, elevă în clasa a XI-a B. „Pentru mine acest proiect a fost o oportunitate de a învăța, de a comunica într-o altă limbă decât materna, de a cunoaște oameni noi, de a vizita locuri noi și a lega prietenii.

    În această săptămână am comunicat cu persoane diferite, din alte culturi, cu ele având mai multe lucruri în comun decât credeam. Sunt fericită că am făcut parte din acest proiect și vreau să le mulțumesc profesorii care ne-au ajutat în timpul repetițiilor și al filmărilor și anume profesorilor Buzera Marius, profesor JuanManuel Blanco, Marta Krutul și Waśkiewicz Katarzyna”, a spus și Laura Țîțu, elevă. Profesorii de la Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” implicați în acest proiect sunt: Maria Rocselena Verdeș, Daniel Cristian Maria, Ramona Uscătescu, Irina Dan, Diana Milosteanu, Marius Buzera. Aceștia au fost ajutați și de actorul Crsitinel Dobran.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: