spot_img
5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăSocialFebra aftoasă, monitorizată şi la Gorj

    Febra aftoasă, monitorizată şi la Gorj

    Nu suntem un judeţ în prima linie în ceea ce priveşte riscul de îmbolnăvire cu febra aftoasă însă, pentru a preveni înregistrarea vreunui caz, la nivelul judeţului Gorj au fost luate anumite măsuri. Astfel, Direcţia Sanitar Veterinară Gorj a comunicat atât Direcţiei Silvice, cât şi Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Gorj anumite măsuri care se impun pentru a evita extinderea bolii în situaţia în care se va înregistra un prim caz.

    Au fost luate măsuri de monitorizare a febrei aftoase. Aşa că, la nivelul judeţului, orice partidă de vânătoare se va face în prezenţa unui medic veterinar. Iar, în situaţia în care vânătorii vor găsi animale moarte prin păduri, aceştia trebuie să dea de veste medicului veterinar din zonă. Circulaţia animalelor prin păduri este, de asemenea, monitorizată de vânători, iar la cel mai mic semn că unul dintre animalele sălbatice este bolnav, se va înştiinţa de urgenţă Direcţia Sanitară Veterinară Gorj. Cel puţin aşa susţine directorul general al DSVSA Gorj, Ion Iliuţă. „Chiar dacă nu suntem în prima linie, tot trebuie să luăm măsuri de monitorizare a febrei aftoase pe teritoriul judeţului Gorj. Astfel, am comunicat Direcţiei Silvice, dar şi AJVPS Gorj să comunice imediat dacă se vor constata animale moarte prin păduri, de altfel acestea vor fi aduse imediat la noi în laborator pentru a se efectua analize, iar la orice partidă de vânătoare organizată va participa neapărat şi un medic veterinar, astfel încât imediat după ce animalul este împuşcat, acesta să poată preleva probe care vor fi analizate la noi“, a explicat Ion Iliuţă, directorul general al DSVSA Gorj.

    Febra aftoasă, periculoasă pentru animale

    Imediat ce vânătorii împuşcă vreun animal, medicul veterinar care face parte din echipă recoltează probe ce vor fi ulterior analizate în laborator. Febra aftoasă, potrivit medicului Iliuţă, este cea mai periculoasă, având ca exemplu, Anglia, unde în 2001 au fost ucise 6 milioane de animale. Ion Iliuţă spune că doar calul nu este afectat de această boală, dar o poate transmite. Ca şi simptome, Iliuţă spune că animalul prezintă afte în zona gingiilor şi şchiopătura este un alt semn că este afectat. Ion Iliuţă mai spune că astfel de simptome pot fi depistate cu uşurinţă de vânători.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: