spot_img
16.3 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăSocialFermieri instruiţi la Runcu

    Fermieri instruiţi la Runcu

    Cum pot obţine fermierii gorjeni bani de la Uniunea Europeană şi când trebuie depuse documentele? Răspunsurile la aceste întrebări le-au obţinut ieri agricultorii din comuna Runcu, care au avut ocazia să ia parte la o şedinţă de instruire organizată la Căminul cultural din satul Hobiţa. Acţiunea tematică a fost organizată de Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, cu sprijinul primăriei Runcu, cei care au convocat fermieri la acţiunea de instruire tematică.

    Luna martie este o lună importantă prntru depunerea cererilor pe care fermierii trebuie să le aibă în atentie. Cererea unică de pată trebuie semnată şi inregistrată la APIA, astfel că nu este deajuns să fie completate electrocnic-De asemenea, fermierii au ascultat şi o parte din modificările legislative pentru 2014. „Mă bucur să constat că la Runcu există o receptitiviate maximă atât din punct de vedere al fermierilor, cât şi al administraţiei publice locale care s-au gâmdit să invite în mijlocul dumneavoastră instituţiile care drept sarcini accesarea de fonduri comunitare şi din bugetul national.Programul de dezvoltare rurală nu are încă girul UE, dar pentru a da posibilitatea ca accesarea de fonduri să nu facă pauză acest an, noi vom accesa aceleaţi măsuri şi scheme de plăţi.Cu toate acestea sunt unele modificări”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.

    Din 16 iunie, penalităţi

    Perioada de depunere a cererilor unice de plată este 3 martie-15 mai 2014 inclusiv, fără penalităţi. Acestea încep din data de 16 mai până la 10 iunie 2014, inclusiv şi sunt în cuantum de 1% pentru fiecare zi de întârziere.

    Urmează instruirea fermierilor din satul Bâltişoara

    Nu este prima dată când fermierii din zona Runcu s.au putut informa corect , cu ajutorul acestor intâlniri la care vin specialişti. Au mai fost acţiuni similare la Bâlta, iar acum cea de la Dobriţa, toate în sprijinul agricultorilor care au nevoie să reziste şi să ajute la dezvoltarea comunei. „Scopul a fost să informăm cetăţenii din Runcu, micii fermieri asupra programelor cu finanţare europeană care se derulează în agricultură în 2014. De aceea ne-am adunat aici cu sprijinul APIA şi Prefecturii Gorj şi am obţinut înţelegerea să mai organizăm instruiri la Bâlta şi Băltişoara.Sunt măsuri diferite cu finanţare europeană, de la creşterea animalelor, apicultură până la spaţii verzi, pajişti şi ne-am bucura dacă cetăţenii din comuna Runcu sunt deschişi la promovarea lor”, a declarat Adi Câmpeanu, primarul comunei Runcu.

    Banii de la UE, un motiv de a face agricultură

    Fermierii cu experienţă dar şi agricultorii care nu au mai mult de 3 ani in spate şi vin cu iei noi, banii de la UE acordaţi să dezvolte afacaerile nu mai sunt un mister dar nici vorbe goale. Dacă pentru unii dintre agricultori, creşterea animalelor este pasiune şi viitorul copiilor, pentru altii, pomicultura este centrul afacerii. „ Vrem să dezvoltăm ferma pe care o avem şi să o predăm la copii.Ştiam şi dinainte, că am folosit plăţiel primite şi sperăm să le mai am si pe viitor.Lucrez în agricultură de la 20 de ani şi pot spune că banii sunt un real sprijin.Am şi animale şi pământuri, au văzut şi copiii despre ce e vorba.Am 100 de oi, 20 de capre, de toate”,a declarat unul din fermierii veniţi la instruire. „ Este o şedinţă foarte bună, care informează omenii.Eu pentru platanţie de pomi fructiferi, chiar azi am plantat.Îmi place iniţiativa primăriei de a aduce aici instituţii să explice.Eu am accesat Măsura 141, pentru ferme de subzistenţă.Vreau să mă extind.Totul este altoit, de la măr până la pruni. Nu iau de pe câmp, totul este altoit si autorizat, dar ar fi prins bine nişte depozite unde să ducem fructele”, a declarat
    Pentru suparafeţele alpine, se dau de asemenea bani de la UE, dar in anumite condiţii. De exemplu, din cele 600 de ha de păşune, eligibilă este jumătate din suprafaţă, dar banii ajută la recuperare din cheltuieli.” Nu ne putem juca cu aceste fonduri europene, sunt condiţii de respectat.Modificăriel sunt destul de puţine, din câte am înţeles, accesarea fondurilor pe agromediu se fac de cei care au mai avut şi se fac pentru un singur an. Sumele sunt suplimentare şi vin să completeze veniturile.Obştea are o suprafaţă de 630 de hectare, dar nu toată este eligibilă, doar 310 hectare care sunt folosite de animale, restul au fost acoperite in timp de vegetaţie forestieră şi mărăciniş. Este posibil cu eforturi şi cheltuieli de întreţinere să facem eligibile şi restul hectarelor.Necazul este altul.Numărul de animale s-au redus mult, iar păşunile degeaba le întreţinem, nu are cine să le păşuneze”, a declarat Ion Călinoiu, directorul Staţiunii pomicole Târgu Jiu.

    Beneficiarii trebuie să deţină minim 1 ha teren agricol

    Este un posibil beneficiar al sprijinului de al UE, orice femier care are in uz un teren agricol de cel putin 1ha, dar cu suprafaţa parcelei agricole de 0,3 ha. În cazul viilor şi pepinierilor agricole , suprafaţa minimă este de cel puţin 0,1 ha. De asemea, trebuie cunsocute si ricurile de a fi exclus de la plată, atunci când fermieirii nu permit efectuarea controalelor de către APIA.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: