spot_img
10.6 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesFermierii cu nereguli dau banii înapoi la APIA

    Fermierii cu nereguli dau banii înapoi la APIA

    Au primit bani pentru subvenţionarea lucrărilor agricole, dar au uitat de respectarea obligaţiilor. Este vorba de peste două mii de fermieri care, în perioada 2007-2013, au primit bani de subvenţii, dar în mod necuvenit. Suma pe care trebuie să o restituie la APIA este de aproximativ 6 milioane de lei.

    Controalele au scos nereguli la iveală, care acum costă îi costă pe fermieri, milioane de lei. Conducerea APIA spune că se ajunge la astfel de situaţii după primirea subvenţiilor pentru că cerinţele de agromediu nu sunt respectate, iar neconformităţile cele mai multe apar în urma controalelor prin teledetecţie. Numai de la începutul anului au fost întocmite 100 de procese verbale. Pe anul 2013, Centrul Judeţean al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură a întocmit 2058 de procese verbale care totalizează 5,6 milioane de lei. „Cauzele care au generat aceste plăţi necuvenite sunt legate de nerespectarea cerinţelor de agromediu asumate prin semnarea angajamentelor. În al doilea rând, avem actualizarea blocurilor fizice de către specialişti urmare a transformării categoriei de folosinţă din domeniul agricol în neagricol”, a declarat Constantin Negrea, director APIA Gorj.

    Conducerea APIA Gorj asigură că nu vor fi probleme cu recuperarea banilor, care în mare parte au fost acordaţi între 2008-2010. Până în prezent, a fost recuperată mare parte din suma datorată, 77%, iar restituirea banilor se face voluntar. „Aceste sume necuvenite şi întocmirea proceselor verbale sunt generate pe măsură ce sunt găsite neconformităţile ca urmare a cererilor din campania 2007-2013. Este adevărat că în ultimii ani, numărul acestor nereguli a mai scăzut, pentru că cele mai multe provin din perioada 2008-2010”, a declarat Constantin Negrea director APIA Gorj.

    Pentru cazurile de rău platnici, întreaga documentaţie este înaintată organului fiscal din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare fiscală şi se ajunge la executare silită.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: