Garda Financiară Gorj, „a depus” circa 10 milioane de lei la bugetul statului

0
13

Gorjul este printre puţinele judeţe din ţară, în care fenomenul de evaziune fiscală a fost mult eradicat. Controalele riguroase, dar şi sancţiunile drastice au condus la scăderea drastică a evaziunii fiscale. Mai mult decât atât, secţia financiară din judeţul nostru a contribuit la consolidarea bugetului statului cu aproximativ 10 milioane de lei noi, majoritatea reprezentând recuperarea arieratelor de la marii datornici.

De la începutul anului şi până în prezent, Garda Financiară Gorj a aplicat un număr de 655 de amenzi, valoarea acestora fiind de 872 de mii de lei, din care s-a încasat suma de 726 de mii de lei. Comisarii Gărzii Financiare Gorj au confiscat bunuri şi bani în sumă de 172 de mii de lei. De asemenea, 54 de dosare penale pentru evaziune fiscală şi alte încălcări ale legii fiscale au ajuns pe masa procurorilor, prejudiciul adus statului fiind estimat la 11,5 milioane de lei noi. „În Gorj nu se mai poate vorbi despre evaziune ca fenomen”, este de părere Florin Ninu, şeful Gărzii Financiare Gorj.

De asemenea, nu mai puţin de nouă milioane de lei noi au fost încasate în urma recuperării unor arierate, sume destul de importante pentru judeţul Gorj, spune Florinel Ninu. Raportat la anii trecuţi, numărul de dosare penale este în scădere, în schimb, valoarea prejudiciului este cu aproape 100% mai mare, ca în anii precedenţi. In judeţul nostru, folosirea caselor de marcat fiscale nu mai este o problemă. Prea puţini administratori au mai îndrăznit să nu doteze societăţile cu case de marcat, asta datorită controalelor intense efectuate de comisari. Până acum, Garda Financiară Gorj a dispus suspendarea activităţii unui număr de aproximativ 50 de agenţi economici pentru acest lucru.

Cheltuieli reduse

Pe lângă reducerea cheltuielilor prin concedierea celor 10 comisari, Garda Financiară Gorj a redus costurile privind consumabilele cu până la 15%. „Din 2009 şi până în prezent, această instituţie financiară a redus cheltuielile privind cosumabilele, anual, cu câte 10-12%. Am făcut în fiecare an economii. Nu am exagerat cu cheltuielile privind birotica, şi nici privind consumul de carburanţi, încadrându-ne în stocul de 400 de litri de combustibil pentru cele cinci maşini. Reducerea cheltuielilor pe unitate va fi mult vizibilă după restructurarea celor 10 posturi de pe statul de plată, începâd cu luna viitoare”, a explicat comisarul şef al Gărzii Financiare Gorj.

Activitatea Gărzii Financiare Gorj, neafectată de concedieri

Reorganizarea Gărzii Financiare dispusă de ANAF, a avut efecte şi la nivelul Gărzii Financiare Gorj. Dacă în total 300 de posturi au fost restructurate în toată ţara, la Gorj vor dispărea 10 posturi. În opinia lui Florinel Ninu, şeful Gărzii Financiare Gorj, restructurare a avut ca scop reducerea cheltuielilor. La nivelul Gărzii Fianciare Gorj, din 27 de posturi ocupate de comisari, doar 17 vor rămâne în urma testărilor din 11 şi 15 iulie, potrivit noii organigrame aprobate de ANAF. Astfel, 10 comisari gorjeni vor rămâne fără slujbă. Chiar şi cu efectivele aproape înjumătăţite, Garda Financiară Gorj va funcţiona fără probleme. Mai mult, Florinel Ninu susţine că restructurarea de personal nu are numai scopul de a reduce din cheltuieli, dar şi eficientizare a activităţii. „În prezent, 22 de comisari se află în preaviz timp de 30 de zile, iar activitatea nu suferă în mod dramatic. Poate este puţină lentoare în activitate, dar secţia Gorj merge mai departe. Cu siguranţă activitatea nu va avea de suferit”, a concluzionat comisarul şef, Florin Ninu. Chiar şi după aceste restructurări, conducerea Gărzii Financiare Gorj şi-a împărţit personalul, în perioada concediilor, astfel încât secţia să nu aibă de suferit. Un ofiţer de serviciu va prelua sesizările şi reclamaţiile până la ora 20:00, după care apelurile cetăţenilor vor fi redirecţionate pe telefoanele şefului de divizie şi al comisarului şef. Florin Ninu a mai adăugat că, în ultimii doi ani, foarte multe sesizări au fost trimise şi prin poşta electronică, pe adresa Gărzii Financiare Gorj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here