14.1 C
Târgu Jiu
vineri, septembrie 30, 2022
AcasăSocialGorjean încarcerat la Penitenciarul Timișoara: „Muncesc opt ore pe zi. Mă simt...

Gorjean încarcerat la Penitenciarul Timișoara: „Muncesc opt ore pe zi. Mă simt liber”

Şase sute din cei aproximativ 1.000 de deţinuţi închişi la Penitenciarul „Popa Şapcă” din Timişoara lucrează în cadrul instituţiei sau în cele peste 50 de companii private cu care au fost semnate contracte, penitenciarul realizând, în acest fel, venituri de milioane de lei anual. Și un gorjean încarcerat aici spune că faptul că lucrează zilnic îl face să uite că se află după gratii.

Potrivit reprezentanţilor penitenciarului din Timişoara, citați de Mediafax, în acest an au fost încheiate 54 de contracte cu diferite firme, în care deţinuţii pot lucra, plus două de voluntariat. În ceea ce priveşte salariile, un deţinut primeşte cel puţin minimul pe economie. 60% din bani revin penitenciarului, iar 40% deţinutului. Însă, acesta poate utiliza 90% din sumă, restul de 10% intrând într-un cont bancar, iar banii vor putea fi folosiţi după ce deţinutul va fi eliberat. În această situație se găsește și un gorjean. Potrivit Mediafax, gorjeanul Florin Vişoi, de 44 de ani, a solicitat transferul la Timişoara, auzind că sunt locuri de muncă oferite condamnaților.

Gorjeanul a fost condamnat la un an şi şase luni, pentru abandon familial, după ce nu a mai plătit pensia alimentară. Este la penitenciarul din Timişoara de la începutul acestui an şi a început să lucreze încă din primele zile, la început, la grădina penitenciarului, având un regim de executare semideschis, iar apoi la o firmă de construcţii, după ce i s-a schimbat regimul în deschis. „Am dorit să execut pedeapsa aici pentru că şi concubina mea este din Timişoara şi am ştiut de la prieteni întemniţaţi la Gorj că e o problemă în ceea ce priveşte locurile de muncă. Nu regret că fac pedeapsa aici, lucrez opt ore, într-un singur schimb, fără pază. Mă simt 60 – 70% liber, pentru că sunt în societate. Poţi socializa, poţi comunica cu civilii, nu te simţi marginalizat, nu face nimeni diferenţă pentru că tu eşti deţinut şi asta dă bine pentru reabilitarea noastră. Nu sunt multe penitenciare care ne pot oferi această şansă”, a spus Florin Vişoi. Acesta și-a făcut planul: după ce va fi eliberat, va merge în Danemarca, unde a mai lucrat tot în domeniul construcţiilor.

Penitenciarul Timişoara a încheiat parteneriate cu zeci de firme

Despina Guleş, psiholog în cadrul Penitenciarului „Popa Şapcă” din Timişoara, a afirmat pentru Mediafax, că deţinuţii care lucrează, indiferent că este vorba de cei care sunt păziţi sau nu, trec mai înainte printr-o comisie de muncă.

Angajat al CEO, căzut în cap de la 6 metri înălțime

0
Un angajat al Complexului Energetic Oltenia a fost rănit duminică, după ce a căzut în...
Vezi cât cărbune mai are CEO la dispoziţie în Oltenia!

Accident de muncă grav la o carieră minieră privată din zona Motru

0
Un conducător auto, în vârstă de 61 de ani, a suferit răni grave în urma...

CRAIOVA: Începe IntenCity Festival

0
Artişti în mare vogă în topurile internaţionale din ultimii ani, cum ar fi DJ Snake,...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!