Gorjenii s-au înghesuit să-şi ia tensiunea

0
26

Ziua de ieri a fost una specială pentru voluntarii şi toţi cei care au pus umărul la activităţile organizate în cadrul sau cu sprijinul Crucii Roşie. La ceas de sărbătoare, instituţia care a ajutat mii de oameni a aniversat ieri 135 de ani de la înfiinţare. Această zi mare nu a fost uitată nici de reprezentanţii Filialei Gorj, care au marcat evenimentul prin activităţi sanitare, organizate în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică Gorj.

La 4 iulie 1876, se înfiinţa Societatea „Crucea Roşie” din România, prin hotărârea Principelui Ghica, de organizare a unei societăţi de ajutor pentru militarii răniţi pe câmpul de luptă. Regina Maria, patroana Crucii Roşii Romane la începutul secolului XX, a fost una dintre personajele care au marcat fundamental evoluţia acestei organizaţii unice în România. Activă în Războiul de Independenţa, în Primul şi al Doilea Război Mondial, prezenţa alături de cei în nevoie, oameni afectaţi de marile epidemii care au lovit ţara, de cutremurele din 1940 si 1977, de secetele din Moldova, de inundaţiile din anii 1970 si cele care au urmat, Crucea Roşie a reuşit de fiecare dată, cu sprijinul voluntarilor, să vină în ajutorul celor mai vulnerabile persoane. Astfel, nici această dată importantă nu a fost deloc trecută cu vederea iar cu ocazia aceasta, reprezentanţii Crucii Roşii Gorj au montat, în centrul oraşului Târgu-Jiu un cort, unde toată lumea şi-a putut măsura tensiunea, dar şi glicemia. Oamenii au fost foarte receptivi la ideea aceasta, mai ales că toată acţiunea a fost gratuită. „Astăzi sărbătorim Crucea Roşie, o zi importantă pentru această instituţie, mai ales că această instituţie a ajutat foarte mulţi oameni, şi de aceea suntem alături de dumnealor. Au verificat tensiunea arterială la persoanele care au venit la cort, şi de asemenea valorile glicemiei, deoarece în foarte multe cazuri s-a dovedit că diabetul este o boală care s-a împrăştiat vizibil. Se pare că stresul din ultima perioadă şi regimul de viaţă determină foarte mulţi oameni să fie depistaţi cu această boală şi astfel se duce o luptă de prevenire a diabetului zaharat”, a spus Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Crucea Roşie „în acţiune”

Voluntarii „roşii” au fost cei mai receptivi la acţiune, fiind prezenţi în număr mare la cortul din centrul oraşului. „Este 4 Iulie, Ziua Crucii Roşii Române. Această zi o marcăm prin aceste activităţi, am măsurat tensiunea arterială cetăţenilor gorjeni şi pentru 50 de persoane, atât am avut, am măsurat valorile glicemiei. Gorjenii sunt destul de receptivi”, Grigore Richiter, inspector de specialitate la Filiala Crucea Roşie Gorj. Nici cetăţenii nu au fost mai prejos, auzind că la cortul amplasat au posibilitatea să îşi ia tensiunea gratuit. „Eu sunt din Tismana şi treceam întâmplător pe aici şi am văzut că se măsoară tensiunea. Am profitat că e gratuit”, a spus un pensionar. Reprezentanţii Crucii Roşii au spus că nu au dus deloc lipsă de „pacienţi”, având în vedere că serviciile oferite ieri au fost gratuite. Pe viitor, acţiunile de acest gen vor deveni tradiţie, acest lucru şi cu ajutorul voluntarilor, care oferă tot sprijinul persoanelor aflate în nevoie.

Studenţii au donat sânge

Un exemplu de voluntariat au dat astăzi de ziua Crucii Roşii şi studenţii de la Universitatea „Constantin Brâncuşi”. Şapte dintre membrii Ligii Studenţilor au trecut de dimineaţă pragul Centrului de Transfuzie din Târgu-Jiu, unde li s-a recoltat sânge. Convingerea că şi alţi semeni le vor urma exemplul a fost unanimă. „Nu suntem la prima donare de sânge, dar ce contează cel mai mult este să venim în sprijinul vieţilor care pot fi salvate. Suntem motivaţi să facem acest lucru şi pentru a marca Ziua Crucii Roşii Române, dar şi de beneficiile de care avem parte şi mă refer în primul rând la setul gratuit de analize”, a subliniat Mihaela Ciorei, preşedinta Ligii studenţilor, Universitatea „Constantin Brâncuşi”, Târgu-Jiu.
Conducerea Centrului de Transfuzii a salutat decizia studenţilor de a dona sânge, mai ales că acţiunea a marcat şi sărbătorea Crucii Roşii Române. Potrivit medicului-şef, Maria Cazan, singurele carenţe există la grupe sanguine mai rare gen AB4 RH negativ, iar urgenţele se pot acoperi. În plus, stocul de sânge este menţinut printr-o medie satisfăcătoare de donatori, între 20 şi 25 de donatori, zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here