spot_img
5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăSocialÎntr-o lună, aproximativ 630 de infracţiuni săvârşite

    Într-o lună, aproximativ 630 de infracţiuni săvârşite

    Infracţionalitatea în România a devenit mai mult decât un fenomen. Mii de infracţiuni şi zeci de infractori, care ne situează ca şi stat, printre primele din Europa, cu o infracţionalitate crescută. Nici în judeţul Gorj, situaţia nu stă „pe roze” şi potrivit poliţiştilor gorjeni, numai în luna iunie, s-au constatat 632 de infracţiuni.

    Infracţionalitatea în România creşte de la an la an. Acest lucru este demonstrat şi de poliţiştii gorjeni, care numai în luna iunie au constat 632 de infracţiuni, 300 dintre acestea fiind de natură economico-financiară, 176 judiciară, diferenţa constituind-o cele de altă natură. De menţionat că dintre aceste infracţiuni, 118 au fost constatate în flagrant de către poliţişti. Acţionând în cadrul Planul de acţiune pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, poliţiştii de Investigare a Fraudelor au constatat 10 infracţiuni de evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproximativ 8.400.000 lei, 3 infracţiuni la Codul Vamal, 5 la Legea privind societăţile comerciale şi 2 la Legea contabilităţii. De asemenea, au mai fost constatate 95 infracţiuni de înşelăciune în relaţiile comerciale, prejudiciul în aceste cauze fiind estimat la suma de 1.324.000 lei, 128 infracţiuni de fals, 27 infracţiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul, şi 2 la Legea nr. 8/1996, privind drepturile de autor şi drepturile conexe. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean(IPJ) Gorj „unul dintre domeniile de activitate în care evaziunea fiscală se manifestă cu predilecţie este reprezentat de operaţiunile cu produse din tutun şi băuturi alcoolice”. Astfel, în vederea combaterii eficiente a contrabandei, contrafacerii şi comerţului ilegal cu produse de tutun, poliţiştii I.P.J. Gorj au desfăşurat acţiuni în sistem integrat împreună cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în domeniu. În luna iunie 2011, ca urmare a acţiunilor efectuate, poliţiştii I.P.J. Gorj au dispus indisponibilizarea în vederea confiscării a 23.060 ţigarete, evaluate la suma de 11.000 lei, 127 kilograme cafea, 43,8 tone de cereale şi 3,4 tone de legume şi fructe. De asemenea, pe parcursul activităţilor de verificare a legalităţii transporturilor rutiere, poliţiştii au mai confiscat aproximativ 18 tone de cărbune, 10,2 tone de materiale feroase şi 35,93 metri cubi. Material lemnos, aceste categorii de mărfuri fiind transportate fără documente de provenienţă.

    „Educaţia cu paru’”, practicată în Gorj

    Nici la categoria violenţă nu stăm prea bine. Potrivit statisticilor întocmite de cei de la IPJ Gorj, cele mai multe cazuri de violenţă sunt constatate în mediul rural. În perioada supusă evaluării, s-a acţionat în vederea creşterii creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, prevenirea şi reducerea criminalităţii şi implicit creşterea încrederii cetăţenilor în instituţie. În acest sens, în luna iunie au fost constatate 176 infracţiuni de natură judiciară. Din cele 41 de infracţiuni contra vieţii şi integrităţii corporale, 32 de fapte sunt infracţiuni de lovire şi alte violenţe, săvârşite majoritatea în mediul rural, pe fondul unor conflicte spontane ori a consumului excesiv de băuturi alcoolice. Referitor la infracţiunile contra patrimoniului, în perioada supusă analizei au fost constatate 111 infracţiuni de furt, din care 14 sunt furturi din auto, 15 furturi din locuinţe şi 16 din societăţile comerciale. În luna iunie 2011, poliţiştii au cercetat nu mai puţin de 403 persoane, din care 178 pentru infracţiuni economico-financiare, 113 pentru infracţiuni judiciare iar diferenţa pentru infracţiuni de altă natură. Strategia de abordare a fenomenului infracţional a făcut ca 113 dintre suspecţi, să fie prinşi în flagrant. De precizat este faptul că măsurile dispuse împotriva autorilor de infracţiuni, au fost aplicate într-un mod ferm şi operativ, 3 dintre suspecţii infracţiunilor constatate fiind cercetaţi în stare de reţinere sau arest preventiv, unităţile de parchet, respectiv instanţele de judecată competente, însuşindu-şi propunerile de arestare preventivă formulate de către poliţişti. De menţionat este faptul că în luna iunie 2011, poliţiştii din cadrul I.P.J. Gorj au fost solicitaţi să intervină pentru rezolvarea a 1.256 cazuri, din care 663 în mediul urban şi 593 în cel rural. În peste 88,5 % din cazuri, intervenţia poliţiştilor la locul evenimentului s-a realizat în mai puţin de 10 minute.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: