Îşi dă fata pentru a-şi recăpăta soţul

5
17

În urma unei aventuri, a născut acasă, prematur, o fetiţă. După două săptămâni a fost dată afară de către fostul soţ, la care locuia, şi a plecat la Centrul Maternal din Târgu-Jiu, cu tot cu bebeluş şi încă un copil, dintre cei doi mai mari. Acum vrea să se scape de copilă în speranţa că se va întoarce la soţ şi la ceilalţi doi minori. Aceasta este doar o mică parte din povestea complicată şi îmbârligată a unei gorjence care s-a trezit pe drumuri şi cu un bebeluş în braţe.

N.I. are 34 de ani şi este din judeţul Gorj. De loc din Drăguţeşti, în urmă cu mai bine de 12 ani s-a căsătorit cu un bărbat din localitatea Dăneşti, alături de care a întemeiat o familie. Au doi copii împreună. Un băieţel în clasa a II-a şi o fetiţă în clasa a V-a. Acest lucru nu a împiedicat-o, însă, ca după 12 ani de căsnicie să îşi ia copiii şi să plece cu un bărbat din Botoşani pe care îl cunoscuse în Târgu-Jiu de foarte puţin timp. O perioadă viaţa părea să îi ofere ce vroia, cu atât mai mult cu cât nu se prea înţelegea cu soţul său. „Nu m-a lăsat niciodată să lucrez. Spunea că numai uşuraticele lucrează. Şi nu am putut avea banii mei. Mă ţinea în casă. E mai dificil”, povesteşte femeia despre bărbatul cu care are doi copii. A rămas, însă, însărcinată cu botoşeneanu şi a revenit în Gorj. Neştiind unde să se ducă, mai ales că părinţii ei nu ştiau despre escapadă, a revenit la fostul soţ. Între timp acesta pusese divorţ de ea. A primit-o, totuşi, acasă, cu tot cu cei doi minori. La scurt timp după ce a revenit i-a venit sorocul să nască. „Am născut singură. Eram singură în casă. Nu ştiu nici eu cum am reuşit, numai Dumnezeu m-a ajutat. Era mică, oricum. Am născut-o şi am tăiat cordonul ombilical cu o foarfece. Şi apoi m-am apucat să spăl. Nici eu nu ştiu de unde am avut atâta curaj”, povesteşte femeia.

Născută prematur

„Noi ne-am trezit cu ea la poartă puţin înainte de sărbători. Avea bebeluşul în braţe şi încă un copil de mână. Stătea în ger în faţa porţii. Nu ştiam cine e şi ce vrea. Am trimis psihologul nostru să vadă ce e cu ea şi a adus-o în centru. Fetiţa avea numai două săptămâni şi era cam slăbuţă. Era născută prematur. Avea şi o infecţie de la cordonul ombilical”, povesteşte Gheorghe Milosteanu, directorul Centrului Maternal din Târgu-Jiu. Iniţial femeia a fost internată cu toţi cei trei copii ai săi. Cei mari trebuiau, însă, să înceapă şcoala. „Am încercat să îi transferăm aici la Şcoala generală nr. 1 dar ni s-a explicat că nu este normal să se întâmple acest lucru în mijlocul semestrului. Apoi ne-am interesat cum ar putea face copiii naveta la Dăneşti, unde sunt la şcoală”, a mai povestit Milosteanu. Se găsise o soluţie anume aceea ca micuţii să meargă la şcoală cu microbuzul cu care fac naveta profesorii care lucrează la respectiva unitate de învăţământ, dar ar fi fost greu pentru copii. Aşa că, în urma unei discuţii, tatăl micuţilor s-a decis să îi ia acasă pentru ca aceştia să poată frecventa, în continuare, cursurile. Femeia nu vrea, însă, să renunţe la ei. „Copiii sunt ai mei. I-am lăsat la el acum, să se ducă la şcoală. Dar sunt ai mei”, spune aceasta.

„Ce să fac cu ea?”

Chiar dacă mariajul său nu a fost unul tocmai fericit, gorjeanca spune că ar vrea să se întoarcă la fostul soţ. Singura care nu încape în discuţii este micuţa Cristina Nicoleta, care tocmai a împlinit o lună. „Am discutat cu mama de mai multe ori şi ne-a spus că vrea să dea copila spre adopţie. Se pare că nu s-a răzgândit nici acum şi îşi susţine, în continuare, decizia. Ea speră că dacă scapă de copil se va întoarce la fostul soţ cu ceilalţi doi copii şi totul va fi ca înainte. I-am explicat că trebuie să stea aici cel puţin 60 de zile, până mai creşte puţin fetiţa”, a mai spus Milosteanu. „Nu vreau să o ţin. Ce să fac cu ea? Să moară de foame? Soţul nu mă primeşte cu ea. Poate dă Dumnezeu să o ia o familie mai înstărită. Să aibă o viaţă mai bună”, spune femeia. Soarta micuţei este pecetluită: nu îşi va cunoaşte niciodată părinţii biologici dar, cel mai probabil, va fi adoptată de o familie care doreşte un copil. „Va face fericită o familie. Sunt multe cupluri care doresc un copil mic. Avem acum circa 40 de familii care aşteaptă să adopte un bebeluş. Sunt sigur că îşi va găsi repede o familie”, a declarat şi Constantin Preoteasa, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.

Fetiţa nu are nici acte

Până când îşi va găsi o familie care să o iubească, fetiţa trebuie să fie înregistrată în evidenţe. Angajaţii Centrului Maternal din Târgu-Jiu lucrează, în aceste zile, ca micuţa să aibă toate actele necesare. Este un drum destul de greoi de parcurs, mai ales că mama fetiţei a trecut printr-un divorţ. Acum femeia trebuie să îşi refacă buletinul şi să treacă la numele vechi. Ieri, pe numele fetei a fost luat, de la medicul din Dăneşti, un certificat constatator al naşterii, pentru că fata nu avea aşa ceva, fiind născută acasă. După ce mama îşi va face acte, fetiţa va avea şi un certificat de naştere, singurul părinte trecut fiind femeia, pentru că tatăl copilei nu vrea să o recunoască. Abia apoi vor putea fi făcute formele de preluare a micuţei de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj pentru a putea fi dată spre adopţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here