spot_img
8 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăSocialNoi reglementări de la 1 ianuarie, cărţile de muncă vor fi desfiinţate

    Noi reglementări de la 1 ianuarie, cărţile de muncă vor fi desfiinţate

    Luna ianuarie a anului viitor se anunţă plină de surprize. După ce salariile bugetarilor au fost reduse cu 25%, iar disponibilizările sunt de ordinul miilor, după ce codul muncii a fost schimbat, iar indemnizaţia pentru creşterea copilului se reduce la un an, începând cu 1 ianuarie 2011, românii vor fi nevoiţi să renunţe la cartea de muncă. Acestea vor fi desfiinţate, iar locul lor va fi luat de o evidenţă computerizată a angajaţilor, evidenţă ce va fii ţinută de Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj. Astfel, „până la sfârşitul anului, se vor inventaria toate carnetele de muncă, iar până în luna martie se vor actualiza toate informaţiile din aceste documente. Până în luna iunie 2011, toate carnetele de muncă vor fi predate titularilor pe bază de proces verbal”, a spus inspectorul general al ITM Gorj, George Romanescu.
    De precizat este faptul că în evidenţele ITM Gorj există peste 63 de mii de astfel de carnete de muncă. În acest sens, instituţia în cauză nu va mai presta servicii de înregistrare a documentelor cu privire la executarea, modificarea şi suspendarea raporturilor de muncă. După desfiinţarea carnetelor de muncă, toate datele privind evidenţa salariaţilor vor fi înregistrate la Casa Judeţeană de Pensii Gorj. Totodată, angajatorii care păstrează carnetele de muncă le vor elibera titularilor, în mod eşalonat, până la data de 30 iunie 2011.

    Campanie de informare în curs de desfăşurare

    În altă ordine de idei, vechimea în muncă se va stabili până la data de 31 decembrie 2010 şi se reconstituie la cererea persoanei care nu posedă carnet de muncă, de către instanţa judecătorească competentă să soluţioneze conflictele de muncă, pe baza înscrisurilor sau a altor probe din care să rezulte existenţa raporturilor de muncă. Conducerea Inspectoratului susţine că are toate condiţiile organizatorice şi materiale pentru a pune în aplicare prevederea stabilită de Codul Muncii. Astfel „de la 1 ianuarie, ITM nu se va mai preocupa de evidenţa salariaţilor. Inspectorii se vor dedica doar activităţilor de control”, a mai spus inspectorul general. Numai după parcurgerea etapelor, angajatorii vor putea preda titularilor carnetele de muncă pe baza proceselor verbale întocmite.
    Deşi nu mai sunt decât câteva zile până la data când carnetele de muncă se vor desfiinţa, gorjenii nu au habar despre noua prevedere. În acest sens, reprezentanţii ITM susţin că „încercăm să venim în sprijinul cetăţeanului. Astfel, în această perioadă desfăşurăm o campanie de informare cu privire la noile reglementări ale codului de muncă. La sediul instituţiei se găsesc deja postate afişe cu informaţii despre carnetele de muncă iar pentru informaţii suplimentare aceştia pot apela şi la inspectorii noştri”. De precizat este faptul că evidenţa muncii va fi ţinută prin intermediul registrului general de evidenţă a salariaţilor, transmis în format electronic de către angajatori, registru ce cuprinde numele şi prenumele, codul numeric personal, funcţia sau ocupaţia, tipul contractului individual de muncă data şi temeiul încetării contratului de muncă. O serie de date cuprinse în carentul de muncă vor dispărea, precum datele despre salariul de bază sau cele referitoare la suspendarea contractului individual de muncă.

    Copiii „chiulangii” nu vor mai primi ajutor social

    Guvernaţii se „întrec în idei” „menite” să scoată România din criză. Astfel, de la 1 ianuarie, ţara noastră devine mai mult decât o ţară a tuturor posibilităţilor, devine o ţară unde guvernanţii adoptă legi fără să le pese de nimeni şi nimic. Măsurile dure afectează şi persoanele care primesc ajutor social. În acest sens, părinţii copiilor care chiulesc de la şcoală vor avea de suferit, pentru că nu vor mai primi banii de la stat. O nouă zi, o nouă lege. Nivelul minim garantat va scădea dacă beneficiarii vor încasa bani şi din alte surse, cum ar fi ajutorul de şomaj, pensia alimentară sau alte ajutoare cu caracter permanent. O persoană va lua 273 de lei pe lună, în timp ce o familie cu un copil va primi 623 de lei. În acest sens, copiii din familiile asistate social care lipsesc nemotivat de la şcoală mai mult de 25 de ore pe semestru, riscă să îşi lase părinţii fără banii atât de necesari. Primăriile din fiecare comună vor fi obligate să sisteze ajutorul social şi, mai mult decât atât, un membru al familiei va fi obligat să muncească în folosul comunităţii.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: