spot_img
5.7 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăSocialPăcală şi Tândală fac furori în oraşul lui Brâncuşi!

    Păcală şi Tândală fac furori în oraşul lui Brâncuşi!

    Peste 60 de meşteri populari din diferite zone ale ţării au venit ieri la Târgu-Jiu să impresioneze gorjenii cu arta lor. La deschiderea Târgului Meşterilor Populari din România au participat şi autorităţile, care au şi dat startul la cumpărături, achiziţionând, câte un produs tradiţional. Şi ediţia a VIII-a a târgului se anunţă un succes, astfel că gorjenii sunt aşteptaţi să se întâlnească cu arta în perioada 12-15 august, aici, în oraşul lui Brâncuşi.

    Meşteri populari de seamă şi-au dat întâlnire la Târgu-Jiu. Veniţi din toate colţurile ţării, artiştii au dorit să vină să le împărtăşească şi gorjenilor puţin din meşteşugul lor. Peste 60 de meşteri sunt la Târgu-Jiu, în perioada 12-15 august, Târgul Meşterilor Populari aflându-se anul acesta la ediţia cu numărul VIII. De la deschiderea târgului nu au lipsit nici autorităţile, care s-au declarat încântate de faptul că aceşti oameni duc tradiţia poporului mai departe, către generaţiile viitoare. La rândul lor meşterii au promis că vor păşi pragul oraşului lui Brâncuşi, şi în ediţiile următoare, pentru că gorjenii noştri ştiu să aprecieze arta la justa ei valoare. „Deschidem astăzi Târgul Meşterilor Populari din România, iată au trecut practic nouă ani de zile de când Centrul pentru Conservare organizează acest târg şi de când are onoarea de a fi la Târgu-Jiu zeci şi zeci de meşteri populari adevăraţi. Şi la această ediţie avem privilegiul de a fi alături de dumneavoastră, împânzind toată Ţara Românească, toate zonele. Ne bucură enorm de mult faptul că la această ediţie participă şi 14 meşter populari gorjeni, ceea ce înseamnă că încetul cu încetul, la fiecare ediţie cei care au practicat arta populară în Gorj încep să devină din ce în ce mai vizibili. Ne onorează cu prezenţa şi autorităţile. Ne bucurăm şi de o vreme bună, astfel că nimic nu mai rămâne decât să fie o ediţie de succes”, a spus Ion Cepoi, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.

    A creat satul românesc în miniatură

    Printre meşterii care prelucrează lemnul, lutul sau pielea de animale, printre atâtea ţesături şi straie vechi populare îl întâlnim şi pe Nicolae Diaconu din Braşov, meşter popular în ceramică figurativă. Este pentru prima dată la Târgu-Jiu şi spune că s-a îndrăgostit de oraşul nostru. Făureşte păpuşi din ceramică de o frumuseţe rară iar meşteşugul îl practică de zeci de ani. Printre aceste păpuşi îi întâlnim şi pe Păcală cu Tândală, în diferite ipostaze, de-a dreptul comice. Gorjenii gustă umorul, astfel că aceste figuri prind foarte bine. „Sunt pentru prima dată la Târgu-Jiu, deşi este a noua ediţie. Sunt preşedintele Asociaţiei Creatorilor Populari din România, nu am putut să vin până acum din motive obiective, dar mă bucur că o pot face acum. Eu sunt foarte încântat că sunt aici. Încă de la prima oră de dimineaţă am primit vizita unor profesori de aici care mi-au dat nota 10 pentru meşteşugul meu. Am adus la Târgu-Jiu universul satului românesc în tehnica mea proprie, modelarea figurinelor manual. Personajele sunt în diferite ipostaze, păstoritul la români, mulsul oilor, Mătuşa Paraschiva cu nepotul, cu cana cu vin, Păcală şi Tândală cu femeia lor în căruţă şi multe altele. Sper să am succes şi la Târgu-Jiu. Sunt pe piaţă cam din 84, după Revoluţie am lăsat serviciul la fabrica de avioane şi m-am ocupat de acest meşteşug. Se vinde arta în România, alergăm mult, dar când îţi creezi o piaţă şi puţini noştri clienţi, merge. E plină România de chinezării, dar sunt şi mulţi români care apreciază arta noastră”, a spus Nicolae Diaconu, artist ceramică figurativă. Gorjenii sunt aşteptaţi să admire toate obiectele populare tradiţionale expuse spre vânzare în centrul municipiului Târgu-Jiu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: