spot_img
5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesPâinea "vopsită" dispare din rafturi

    Pâinea „vopsită” dispare din rafturi

    Potrivit unui ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, din 15 ianuarie pâinea nu trebuie să mai conţină coloranţi, cu excepţia caramelului folosit la pâinea neagră. Astfel, normele Uniunii Europene obligă producătorii de pâine să afişeze pe etichetă: denumirea produselor, denumirea furnizorului, cantitatea netă, preţul de vânzare cu amănuntul exprimat în lei şi ingredientele cu efecte alergene cuprinse. Produsele de panificaţie neambalate sunt scutite de indicarea datei de fabricaţie.

    Coloranţii artificiali sunt însă excluşi de pe lista ingredientelor. În Gorj, cel mai mare producător în domeniu, Compania Succes a anunţat că toate sortimentele de pâine pe care le comercializează respectă aceste norme încă de acum câţiva ani când au fost lansate pe piaţă. De miercuri, autorităţile promit controale drastice, în special în ceea ce priveşte produsele de panificaţie şi patiserie. Cei care vor continua să folosească E-uri, cu excepţia E 150, riscă amenzi usturătoare şi chiar să rămână fără drept de comercializare. Asta pentru că unii producători vând sub denumirea de pâine neagră, produse care sunt obţinute din făină albă dar colorată cu substanţe care de acum sunt interzise. „Este interzis să foloseşti denumirea de pâine neagră, dacă nu e realizată din făină neagră 100%. Nu este nici neagră şi nici graham dacă e din făină albă”, a declarat Aurel Popescu, preşedintele Rompan. Sunt însă şi producători care şi-au respectat blazonul, şi mai ales clienţii oferindu-le încă de la început produse fără adaos de coloranţi: „această modificare legislativă vine în ajutorul nostru, al marilor producători de pâine şi produse de panificaţie, pentru că în acest fel, se va elimina concurenţa neloială, adică acei producători care modifică reţetele de fabricaţie folosind coloranţi şi E-uri”, a declarat Tudor Turtoi, directorul fabricii de pâine Succes. Majoritatea brutarilor care foloseau aceste metode sunt obligaţi să-şi schimbe rapid reţetele pentru că acei coloranţi periculoşi nu mai au ce căuta în pâine cu excepţia malţul. „Fabrica de pâine Succes, nu a folosit niciodată în procesul tehnologic, E-uri şi nici coloranţi. Noi punem pe primul loc sănătatea clienţilor. Pentru produsele pe care le fabricăm folosim făina albă, făina neagră, făină graham şi nu înlocuitori ai acestora. Produsele sunt fabricate după reţete clasice: făină, apă, sare, drojdie şi după specific, nucă, rahat, margarină, telemea de vacă, ciocolată sau mere, pentru a obţine gustul inconfundabil al produselor gătite „ca la mama acasă”. Ingredientele folosite în reţetele de fabricaţie sunt naturale 100% şi respectă toate normele sanitare în vigoare”, a mai precizat Tudor Turtoi. Aceste modificări ale legislaţiei în domeniu au intervenit ca urmare a avertismentului primit de la Uniunea Europeană. Oficialii de la Bruxelles susţin că pe piaţa produselor de panificaţie din România se găseşte foarte multă pâine contrafăcută, în special neagră.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: