spot_img
7.1 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăSocialVor pază, dar nu achită serviciile!

    Vor pază, dar nu achită serviciile!

    Paza bună trece primejdia rea! Aşa sună un proverb românesc care însă nu este luat în seamă de toţi proprietarii de păduri din Gorj. Potrivit conducerii Direcţiei Silvice, o parte dintre aceştia refuză să încheie contracte de pază cu ocoalele silvice, fapt ce duce la furturi de masă lemnoasă, dar şi la contravenţii. O altă problemă cu care se confruntă instituţia este aceea că şi proprietarii care au încheiat aceste contracte, le plătesc cu greu sau chiar deloc.

    Carstoc-OvidiuÎn acest sens, reprezentanţii Direcţiei Silvice sunt nevoiţi să ia măsuri împotriva celor care încheie contracte pentru servicii de pază, dar uită să şi le achite. „La ora actuală, Direcţia Silvică Gorj are încheiate contracte de pază, prin ocoalele silvice din subordine, pe o suprafaţă de aproximativ 50.000 de hectare cu persoane fizice şi persoane juridice. Deci avem cam 25.000 de hectare pe persoane fizice şi aproximativ 25.000 de hectare pe persoane juridice. Probleme mai deosebite se întâmpină cu persoanele fizice deoarece în mare parte din aceste persoane nu plătesc la timp contravaloarea serviciilor de pază şi aici ne descurcăm şi noi mai greu, trebuie să facem fel şi fel de somaţii de plată către acestea, inclusiv oamenii noştri merg personal să-i anunţe că trebuie să plătească şi prin poştă”, a declarat Ovidiu Cârstoc, directorul Direcţiei Silvice Gorj.

    Acţionaţi în instanţă

    Pentru recuperarea datoriile de la cei care nu-şi achită la timp serviciile de pază, Direcţia Silvică le-a intentat procese în instanţă. Astfel, peste 300 de persoane au primit citaţii pentru a se prezenta în instanţă, sumele ridicându-se la peste 3 miliarde de lei vechi. Directorul Direcţiei Silvice Gorj spune că în urma acestor acţiuni au fost recuperate sume de aproximativ 100.000 de lei. „Am mai acţionat şi în instanţă un număr foarte mare care nu vor sau plătesc foarte greu aceste servicii. Avem peste 300 de persoane care au fost chemate în instanţă, mă refer la persoane fizice de la care avem de recuperat aproximativ 3-4 miliarde de lei vechi, dar mulţi dintre ei, fiind chemaţi în instanţă, au venit să plătească, acesta fiind şi un mijloc de constrângere pentru plata serviciilor de pază. Datorită acestor proceduri s-au recuperat aproximativ 1 miliard de lei vechi”, a precizat Ovidiu Cârstoc.

    Peste 20.000 de hectare de păduri nepăzite

    La nivelul judeţului Gorj există o suprafaţă de aproximativ 20.000 de hectare pentru care nu a fost încheiat contract de pază. Proprietarii acestor suprafeţe de păduri trebuie să ştie că fără un contract pentru servicii de pază încheiat, există riscul de furt sau tăiere ilegală de masă lemnoasă, iar pe de altă parte sunt pasabili de amenzi, care nu sunt tocmai mici. În plus, fără un contract legal de pază, nu se pot face nici marcări pe arbori pentru construcţie sau încălzirea locuinţei. „Cei care nu încheie contracte de pază cu Direcţia Silvică prin ocoalele silvice de stat sau o altă structură silvică autorizată şi aici mă refer la ocoalele silvice private riscă amenzi de la 2000 la 5000 de lei din partea ITRSV. Pădurea trebuie păzită pentru că dacă nu e păzită riscă să fie lăsată la îndemna hoţilor de lemne”, a mai spus Ovidiu Cârstoc.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: