2.6 C
Târgu Jiu
duminică, martie 7, 2021
Acasă Headlines Peste opt mii de gorjeni suferă de BOLI PSIHICE! Vezi câți sunt...

Peste opt mii de gorjeni suferă de BOLI PSIHICE! Vezi câți sunt periculoși

bolnaviÎn evidența Direcției de Sănătate Publică Gorj există peste 8.240 de bolnavi psihic, peste 47.000 de suferinzi de boli cardiovasculare și hipertensive și peste 13.990 diabetici. Pe primul loc în topul celor mai frecvente boli din Gorj se află afecţiunile legate de hipertensiune și probleme cardiovasculare.

Cei mai mulţi dintre cei 8.247 de gorjeni care au fost diagnosticați ca având probleme psihice, tulburări de comportament și tulburări mentale, locuiesc în comunele Gorjului. Din fericire, față de alte județe, situația bolnavilor psihic periculoși este mai bună față de alte județe: avem doar 88. Anual, sunt diagnosticate câteva sute de persoane. De exemplu, în 2016, au intrat în evidențele Direcției de Sănătate Publică Gorj 230 bolnavi cu tulburări de comportament etc. Un aspect important vizavi de bolnavii psihic periculoși este acela că cei mai mulți au între 18-64 de ani (76 de cazuri n.red). Cei mai mulți astfel de bolnavi periculoși sunt internați la Spitalul Orășenesc Turceni.

Ce îi omoară pe gorjeni

Pe primul loc în topul celor mai frecvente boli din Gorj se află afecţiunile legate de hipertensiune și probleme cardiovasculare. Peste 47.000 de gorjeni suferă de boli hipertensive, iar alte 14.195 iau tratament pentru cardiopatie ischemică. „Cei mai importanţi factori de risc asociaţi bolilor cardiovasculare sunt vârsta, ereditatea, fumatul, colesterolul crescut, obezitatea, sedentarismul, stresul şi boli precum hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat. Potrivit specialiştilor, în afară de vârstă şi ereditate, majoritatea factorilor de risc pot fi modificaţi şi ţinuţi sub control. Prin prevenţie, mortalitatea prin boli cardiovasculare poate scădea simţitor, însă cu condiţia cunoaşterii factorilor de risc şi a vizitei la medic”, a spus Elena Pițian, purtătoarea de cuvânt a DSP Gorj. Anual sunt nou diagnosticați mii de gorjeni. Principala cauză de deces în România rămâne cea cardiovasculară, acest fapt fiind valabil și în Gorj. Există studii care arată că doi din trei români mor din cauza bolilor cardiovasculare, că unul din trei români suferă de hipertensiune arterială, iar accidentul vascular cerebral reprezintă o afecţiune frecventă.

- Advertisement -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Comentarii recente