Piața second hand construită de norvegieni la Târgu Cărbunești a fost inaugurată

1
31

Piața second hand din Târgu Cărbunești a fost inaugurată luni, 8 ianuarie, în prezența unei delegații norvegiene, care a asigurat mai mult de jumătate din finanțarea proiectului, în valoarea totală de 44.000 de euro. Spațiile vor puse la dispoziția comercianților de haine vechi de etnie romă. Scopul pentru care partenerul norvegian s-a implicat în acest proiect a fost să ajute comunitatea romă să-și câștige existența acasă pentru a nu mai fi nevoită să emigreze în Norvegia. La festivitatea de inaugurare a fost prezent viceprimarul localității Kristiansand, Jorgen Kristiansen, Bjorn Oyvind Field, președintele organizației Fra tiggerkopp norge, care a oferit finanțarea pentru construcția pieței, și Liliana Gușu, de la Fundația Agapedia din Brașov, patronată de Jürgen Klinsmann.

Piața se întinde pe 450 metri pătrați

Construcția pieței second-hand a început în luna septembrie și lucrările s-au încheiat la finalul anului trecut. Piața este construită pe structură metalică și are o suprafață de 450 metri pătrați și 45 de mese care vor fi puse la dispoziția comercianților. Piața este supravegheată cu două camere video și este iluminată. „Este o investiție importantă pentru că o parte din populația de etnie romă a orașului își câștigă existența din vânzarea hainelor. Cum multe în zile erau cu condiții meteorologice neprielnice, activitatea de comercializare a hainelor și încălțămintei second-hand nu se putea desfășura tot timpul. Sprijinul partenerialului norvegian este important și a reprezentat în jur de 100.000 de lei”, a spus primarul orașului Târgu Cărbunești, Dănuț Birău.

Viceprimarul localității Kristiansand, Jorgen Kristiansen, a precizat că este mulțumit de investiția care a fost realizată și că proiectele pentru sprijinirea comunității rome vor continua.

Împărțirea meselor va avea loc săptămâna viitoare

Primarul orașului Târgu Cărbunești a precizat că mesele vor fi împărțite săptămâna viitoare: „Consiliul Local a votat un regulament după care se vor împărți mesele. Fiecare familie va primi câte o masă. Se va ține cont de datoriile la taxe și impozite locale și la vechimea acestora. Avem cu 8-9 cereri mai multe decât numărul de mese, dar vor mai fi puse încă zece mese în afară, la un jumătate la tariful meselor din interior. Tariful va fi de 60 de lei pe lună pentru o masă din interiorul pieții”.

Investitorii norvegieni, interesați să vină în Gorj

Delegația norvegiană a fost însoțită și de doi oameni de afaceri, care sunt interesați să vină în Gorj: „Ne dorim să continuăm această colaborare. Dorința noastră este să realizăm în noua piață un birou și o toaletă. De asemenea, partenerii norvegieni sunt interesați să instituie anumite burse pentru elevii de etnie romă care merg la școală. De asemenea, investitorii norvegieni vor să deschidă o fabrică de cărămidă. Se știe că romii de la noi sunt cărămidari și că există o fabrică de cărămidă care este închisă de mai mulți ani”.

Liliana Gușatu, de la Fundația Agapedia din Brașov, a precizat că se lucrează la identificarea unor proiecte social-medicale care să vină în întâmpinarea familiilor vulnerabile din Târgu Cărbunești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here