spot_img
8.3 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesPloile ameninţă culturile agricole

    Ploile ameninţă culturile agricole

    O dată cu precipitaţiile însemnate din ultima perioadă, apar şi riscurile de inundaţii ale terenurilor agricole. În stare de alertă sunt şi reprezentanţii Direcţiei Agricole pentru Dezvoltare Rurală Gorj care monitorizează atent situaţia din teritoriu, împreună cu autorităţile locale din zonele cu risc.

    Conducerea Direcţiei Agricole spune că deocamdată vorbim de băltirea apei în câteva din localităţile cu risc, precum Samarineşti şi Tismana. Aici, terenurile agricole au textura argiloasă, iar retragerea apelor se face extrem de anevoios. Dacă în Târgu-Jiu, apa acumulată pe metru pătrat a fost de 12 l, în comuna Tismana vorbim şi de 20 de litri. Directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dan Tănăsescu, spune că deocamdată, alte precipitaţii nu ar mai fi necesare, dar şi că o cantitate ponderată de ploi nu strică culturilor. „Monitorizăm în permanenţă starea culturilor şi starea de vegetaţie şi perioada de inundaţii pentru că o dată cu aceste precipitaţii semnificative pe metru pătrat şi întrun anume interval, avem zone predispuse la inundaţii pentru culturi, la Samarineşti, Buduhala şi Tismana. Nu sunt probleme deocamdată, apa este în matcă, dar suntem îngrijoraţi puţin pentru că se anunţă şi în zilele următoare ploi. Avem băltiri pe anumite suprafeţe, unde terenul nu este uniform, iar textura este nisipoasă”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.

    Măsuri de combatere a riscului de inundaţii, pe râul Motru

    În localitatea Samarineşti, autorităţile locale au stabilit împreună cu Apele Române un plan de măsuri prin care să se reducă riscul de inundaţii pe râul Motru. Mai rămâne de rezolvat problema banilor. „Nu avem probleme majore, culturile sunt doar parţial acoperite de apă. Începând de anul acesta, am găsit înţelegere la Apele Române şi au căzut de acord să facă lucrare de regularizare pe cursul râului Motru pe porţiunea Horeşti-Samarineşti-Văgiuleşti. Depinde de bugetul lor, dar lucrarea o dată începută va fi şi finalizată şi se vor reduce inundaţiile pe luncile noastre şi pe partea judeţului Mehedinţi, Broşteni-Corcova, râul Motru fiind râu de hotar”, a declarat Marian Ardeiu, primarul comunei Samarineşti.

    Ploile se răresc. Riscul de inundaţii, redus

    De ploi nu scăpăm prea curând, spun meteorologii. Riscul de inundaţii este unul diminuat. „Vremea se va menţine închisă, uşor mai caldă decât normalul termic. Cantităţile de precipitaţii pot fi însemnate, vântul slab până la moderat cu unele intensificări. Valorile maxime se vor situa între 8 şi 12 grade, iar cele minime, între 2 si 6 grade. Nu există pericol de inundaţii deocamdată, pentru că vegetaţia nu este bine dezvoltată, iar scurgerea se face destul de bine pe pantele reliefului din Oltenia. Poate doar nişte băltiri acolo unde drenajul apelor se face mai greu”, a declarat Ion Marinică, meteorolog Serviciul Meteorologic Oltenia. Chiar dacă deocamdată situaţia este sub control în teritoriu, Direcţia Agricolă şi primăriile din zonele cu risc monitorizează îndeaproape starea terenurilor, parţial acoperite de apă. Spre finalul săptămânii, ploile se vor opri, dar vremea se menţine închisă.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: