spot_img
8.3 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăSocialPovestea târgujianului care a pictat biserici din Ierusalim

    Povestea târgujianului care a pictat biserici din Ierusalim

    Unul dintre cei mai cunoscuți pictori care au trăit în județul Gorj este, fără doar și poate, Iosif Keber. El este una dintre personalitățile omagiate anual pe meleagurile noastre, iar povestea acestuia este impresionantă. Născut la Târgu Jiu, Iosif Keber a avut o viață agitată din cauza religiei, el fiind nevoit să se refugieze în Moldova în timpul Primului Război Mondial. Iosif Keber s-a născut la data de 30 iulie 1897 într-o familie de evrei.

    Iosif KeberIosif Keber a urmat, pas cu pas, îndemnul părinților săi, iar studiile, o parte din ele, le-a finalizat în orașul în care s-a născut. A urmat clasele gimnaziale la Școala „Tudor Vladimirescu”, unde se află actualul Colegiu Național, iar aici viața avea să i se schimbe complet. I s-a descoperit talentul pentru pictură în școală, iar la liceu a obținut prima medalie de aur. Elevi de la toate liceele din Gorj au fost înscriși la acest concurs, însă numai unul a reușit să impresioneze cu talentul și îndemânarea sa, acela era Iosif Keber. Finalizarea studiilor liceale a fost momentul crucial pentru partistul târgujian, el alegând să părăsească meleagurile unde s-a format ca om. Acesta s-a înscris la cursurile Școlii de Arte Frumoase din București, iar din 1908, a început să picteze în culori de apă.

    În 1916, Keber a fost mobilizat în Armata Română, fiind trimis la Infanterie, cu termen redus. A avut parte de această facilitate tocmai pentru că terminase un liceu și studia arta. În timpul armatei, a fost încoporat la Școala Militară de ofițeri de rezervă. Potrivit unui interviu de la acea vreme, nici experiențele din armată nu au fost lipsite de incidente, însă din toate a ieșit cu bine. (…) Talentul lui Iosif Keber nu a rămas fără răsunet, astfel că la câteva luni după evenimentul descris mai sus, pictorul este chemat de către Arethia Tătărescu, soția primului ministru, să decoreze o capelă la Poiana. Această lucrare nu a fost singura de anvergură a pictorului. Keber era cunoscut în toată țara ca un pictor de biserici. Acesta a pictat în ulei întreaga Biserică „Precupeții Vechi„ din București, Schitul Darvari, Catedrala „Sfinții Voievozi”, Biserica „Sfinții Apostoli”, ambele din Târgu-Jiu, dar și altarul și iconostasul bisericii mari de la Mănăstirea Dealu, de lângă Târgoviște. În majoritatea cazurilor, pictura a fost realizată după restaurări, aici fiind și cazul Catedralei Mitropolitane „Sfânta Treime” din Sibiu, Catedrala Ortodoxă din Rădăuți, Biserica Sfântul Elefterie Nou din București, cât și altele de o importanță majoră din orașe precum Brașov, Munchen și Ierusalim.

    Iosif KeberIosif Keber s-a stins din viață, lucrând la șevalet, la data de 19 aprilie 1989. Artistul desăvârșit își găsește odihna veșnică în cripta familiei sale din Cimitirul Bisericii din Vădeni (Șișești). În urma sa a rămas o moștenire care ar putea fi încadrată în patrimoniul românesc, dar și Casa Memorială de la Târgu-Jiu. Construcția a fost proiectată de arhitectul Iulius Doppelreiter și este situată pe strada 11 Iunie.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: