Priveghi la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu

0
173

Un priveghi și o slujbă au fost organizate în noaptea de sâmbătă spre duminică la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu din Târgu Jiu. Manifestarea a fost organizată de către trei asociații culturale.

„Am venit la Târgu Jiu împreună cu Asociația Cultural – Istorică „Testamentul lui Avram Iancu“, pentru celebrarea eroilor martiri Tudor Vladimirescu și Ecaterina Teodoroiu. Sâmbăta noaptea a avut loc un priveghi la mausoleul Eroinei de la Jiu. Am aprins candele și am ascultat cântece de jale, așa cum este obiceiul la noi în Oltenia, pentru sufletele lor, așa cum îi plăceau și lui Brâncuși, și lui Tudor Vladimirescu și Ecaterinei Teodoroiu“, a spus scriitorul Laurian Stănchescu, reprezentantul unei asociații.

Proiect depus în Parlament de scriitorul Laurian Stănchescu

Cei trei reprezentanți ai asociațiilor culturale s-au întâlnit și cu autoritățile locale. „Am avut întâlniri cu președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, și cu domnul primar al municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, pentru a obține susținerea necesară pentru proiectul meu depus în Parlament ca Tudor Vladimirescu și Ecaterina Teodoroiu să fie declarați Eroi Martiri și Eroi ai Națiunii Române.

Am vorbit despre un alt proiect al meu, monumentul Opincii Naționale. Bunicul meu, caporalul Bivolaru, este erou național de război și este cel care a pus în Primul Război Mondial opinca pe Parlamentul maghiar din Budapesta“, a mai precizat Laurian Stănchescu.

„Am fost impresionată de căsuța Ecaterina Teodoroiu“

Mădălina Farcaș, președintele Asociației „Testamentul lui Avram Iancu“, a spus că a fost impresionată de casa Ecaterinei Teodoroiu: „Am fost onorată să cunoaștem un oraș atât de frumos plin de operele lui Brâncuși. Din păcate, am văzut și casa memorială și casa părintească a lui Brâncuși de la Hobița, care este o ruină. Am vorbit cu domnul președinte al Consiliului Județean, care ne-a promis că se vor face demersuri pentru refacerea casei. Am fost impresionată de căsuța Ecaterina Teodoroiu, care este păstrată cu sfințenie. A fost o înălțarea pentru noi“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here