spot_img
5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăSocialSpecialiști internaționali vin la Târgu-Jiu pentru ,"Balkan Early Metallurgy"

    Specialiști internaționali vin la Târgu-Jiu pentru ,”Balkan Early Metallurgy”

    Orașul lui Brâncuși se pregătește în perioada 10-12 mai pentru găzduirea unui Simpozion internațional, ,,Începuturile Metalurgiei Preistorice din Peninsula Balcanică” (,,Balkan Early Metallurgy”), o premieră pentru România. Evenimnetul aduce în prim plan un parteneriat ambițios între Muzeul Județean Gorj și Institutul de Studii Metalurgice din Londra și Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București și va reuni la dezbateri științifice zeci de specialiști din țară și străinătate.

    Autoritățile județului împreună cu instituții de cultură din Târgu-Jiu au pus bazele unui parteneriat în premieră în România cu concursul Institutului de Studii Arheologice din Londra, dar și al specialiștilor din Capitală. Rezultatul, un simpozion internațional pe teme arheologice comune Balcanilor și care, pentru prima dată în țară are o ediție, aceasta fiind organizată la Târgu-Jiu. Evenimentul se desfășoară sub patronajul Consiliului Județean. Așadar, în perioada 10-12 mai, simpozionul internațional „Balkan Early Metallurgy” care-și propune dezbateri cu arheologi și specialiști renumiți din țară și străinătate. 40 de persoane marcante din domeniul științific vor încerca să găsească un numitor comun pentru viitoarele studii în mineritul prehistoric din zona Balcanilor. Originea și evoluția metalurgiei în Balcani a atras atenția specialiștilor în număr mare în ultimele decenii, iar primele trei ediții ale simpozionului au fost găzduite de Marea Britanie, Serbia și Bulgaria. Simpozionul va debuta luni, 11 mai, la orele 9:00, la Muzeul Județean Gorj. „Vorbim de o reuniune cu un specific aparte care se adresează specialiștilor de elită. Aceștia vor veni la Târgu-Jiu și sunt din mai multe țări, am putea spune de pe 2-3 continente. Consiliul Județean Gorj se bucură să fie gazda unui astfel de eveniment. La Gorj, echipa care s-a ocupat de pregătirea lui este condusă de domnul Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj, alături de domnul Calotoiu au toate detaliile”, a declarat Oana Paloș, purtător de cuvânt al Consiliului Județean Gorj. „Vor dezbate problematica începuturilor metalurgiei preistorice în Peninsula Balcanică. Vor fi aproximativ 40 de personalități recunoscute în lumea științifică, pe plan mondial care vor susține comunicări. De aceea s-a ales peninsula balcanică pentru că este prima regiune din Europa unde în urmă cu 700 de ani a început exploatarea zăcămintelor de cupru și făcurirea primelor obiecte din metal, arme, podoabe și unelte”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean „Alexandru Ștefulescu” Gorj.

    Gorjul, bogat în descoperiri arhelogice

    Evenimentul a fost pregătit de anul trecut și i-a avut alături de la început pe specialliștii de la Muzeul Jud. Gorj, colegii din Capitală dar și pe cei din Londra, sprijinul autorităților județene fiind constant. Faptul că astfel de simpozioane de mare avergură au loc rar in lume(o dată la doi ani) sporește și mai mult importanța evenimentului care nu s-a îndreptat spre zona Gorjului, întâmplător. ,,De ce s-a ales Gorjul? Pentru că Gorjul are o serie întreagă de descoperiri importante din această perioadă și după aceea, chiar început de epoca bronzului, bronzul mijlociu sau bronzul final când au fost descoperite o serie întreagă de obiecte. Acest congres se referă la începutul acestei metalurgii a cuprului, iar descoperirile exhaustive făcute în Gorj au determinat ca acest simpozion să se desfășoare la Târgu-Jiu, important pentru Gorj și pentru țară”, a declarat Vasile Calotoiu muzeograf Muzeul Jud.Gorj.

    ,,Balkan Early Metallurgy”, punte pentru turism

    Cele două zile de simpozion lasă loc oaspeților și pentru vizitarea și familiarizarea acestora cu mai multe obiective de interes cultural, precum Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara și carierele de cupru de la Baia de Aramă, acestea fiind două exemple elocvente în acest sens.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: