spot_img
10.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesSprijin pentru şomeri, din turism

    Sprijin pentru şomeri, din turism

    Promovarea turismului rural din judeţul Gorj şi nu numai se este una din preocupările majore arătate de autorităţile locale şi judeţene, asociaţii non-profit şi reprezentanţi ai mediului academic care au pus pe roate un proiect de formare a şomerilor. Cum zona oferă multe resurse pentru turism, la fel de bogată trebuie să fie şi resursa umană.

    „ANTREPRENORIAT TURISTIC RURAL”, este titulatura proiectului ce își propune să exploateze potențialul local, iar Gorjul nu face excepţie. Un motiv în plus vine de la proiectul lansat ieri şi conceput pentru a răspunde situației dificile în care se află şomerii din regiunile Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia. Din Gorj, urmează să fie consiliate şi să beneficieze de servicii de informare și de mediere în găsirea unui loc de muncă, aproximativ 500 de persoane. Importante sunt modurile în care sunt finalizate aceste cursuri, cu diplome şi bonificaţii de 800 de lei. Sunt avute în vedere organizarea a 25 de seminarii şi 10 cursuri. „Principalul criteriu este ca beneficiarii să fie din mediul rural, proiectul fiind susţinut cu bani din fonduri europene pe componenţa rurală, 5.2, iar a doua condiţie este ca aceştia să nu fie activi, angajaţi şi nici întro formă de învăţământ pentru că la cursuri prezenţa este obligatorie”, a declarat Andrei Gheorghe, manager proiect. Parteneri în lansarea proiectului au fost şi reprezentanţii mediului academic din Târgu-Jiu care susţin atragerea în cursurile de formare şi mediere a cât mai mulţi studenţi şi absolvenţi. Se vor acorda subvenţii pentru 97 de participanţi care vor să dezvolte antreprenoriatul rural, iar 5 planuri de afaceri cele mai bune vor fi premiate. „Prin departamentul pentru învăţământul la distanţă şi formare continuă avem posibilitatea de a ţine cursurile de formare. Proiectul a fost gândit pentru a răspunde dificultăţilor de pe piaţa muncii, unde numărul de şomeri este tot mai mare, iar gama de persoane inactive, tot mai diferită”, a declarat Roxana Popa, UCB.

    Mai sunt de căutat rezolvări la probleme în turism

    Rămâne de văzut cum se rezolvă şi problema investitorilor şi a lipsei de infrastructuri care să ducă turismului rural la adevărata sa valoare. Iniţiativa privată este una din soluţii, dar nu trebuie să fie singura, spun şi oficialii judeţului şi chiar autorităţile locale din judeţ. „Sunt cursuri pe domenii şi de viitor pentru comună, pe tot ce înseamnă servicii şi pensiuni. Noi sperăm ca lucrurile să evolueze în turism, dar infrastructura este la pământ” a declarat Florin Pavel, primar Peştişani. „Dacă vă referiţi la infrastructură, aici vorbim de agropensiuni, hoteluri, spaţii de cazare. Evident că iniţiativa particulară are marele merit, iar autorităţile fac şi ele eforturi. Dacă se va reuşi investiţia întrun mic aeroport ar însemna enorm pentru judeţ”, a declarat Sorin Arjoca, subprefect Gorj. Proiectul se desfăşoară pe 16 luni şi a debutat în martie. Programele de instruire şi formare şi consiliere trebuie să ajungă la 740 de persoane, iar pentru alte 500 de participanţi, vor fi create programe personalizate de instruire şi promovare a culturii antreprenoriale.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: