spot_img
12.6 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesStână europeană, la Obştea Bârleşti

    Stână europeană, la Obştea Bârleşti

    Obştea Cetatea din Bârleşti şi-a văzut un vis devenit realitate, împărtăşit de toţi membrii, care se îndeletnicesc cu oieritul. De acum vor urca oile la păşunat, dar vor putea trage şi la stâna special construită pentru ei şi inaugurată în weekend-ul, care a trecut. Indiferent de intemperiile naturii, ciobanii se vor pute odihni şi se vor putae simţi în siguranţă, pentru că stâna le oferă adăpost în cele mai bune condiţii. Nu de puţine ori, ciobanii au dormit sub cerul liber sau sub un acoperiş improvizat, iar paza oilor era şi ea un chin. De acum stâna ridicată, în zona binecunoscută localnicilor drept ,,Gura lui Alunu” va deveni un reper de investiţie europeană, dar şi de promovare a potenţialului locului.

    Stâna europeană este rodul implicării membrilor din Obştea „Cetatea din Bârleşti”, care, sprijinită în demersurile sale de parteneri generoşi a fost construită în aproximativ două luni. Mai rar vezi reunite condiţii civilizate de cazare şi ospitalitatea omului de la munte, iar un crâmpei din tradiţie ne-a fost oferit la inaugurare. Nu au lipsit bucatele tradiţionale, autohtonul tocan, şi muzica populară, sub care pădurea părea că freamătă de dorul de ducă al munteanului alături de bârsanele sale dragi. O bucătărie, două dormitoare, o cămară, camera destinată pentru brânză şi un cerdac, inundat de priveliştea oferită de semeţul Parâng, toate îşi aşteaptă de acum pe perioada lunilor de păşunat, ciobanii harnici şi dăruiţi îndeletnicirii. Mai mult, un lucru devine sigur, istorisirile depănate de ciobani se vor îmbogăţi cu noi experienţe, oferite de stâna adaptată standardelor europene. Încăperile au gresie, faianţă, tâmplărie adecvată, iar apa curentă şi curentul, facilitate prin generator sunt mai mult decât şi-ar fi putut dori ciobanii la munte. Cum la inaugurare, au fost chemaţi ciobani din alte părţi, alături de preşedinţi de obşti învecinate, am putut afla impresii despre realizarea construcţiei şi cum era odinioară. „Mă ocup de oierit de când m-am născut, sunt cioban din tată în fiu, că altceva nu am făcut. Stâna ridicată aici nu numai că oferă adevărate condiţii, cum nu erau înainte, dar va spori avantajele la producţia de brânză. Am un regret totuşi, când mă uit pe munte şi nu mai văd tineretul de pe vremuri, azi nu mai practică meseria asta decât cei care o moştenesc, iar aceştia sunt din ce în ce mai rari”, a spus Niculiţă Stănuş, cioban din Alba.

    Implicare de la şi pentru Obştea Bârleşti

    De la prima vedere, locul te fascinează cu văile largi, cufundate în liniştea munţilor cutreieraţi de ciobani, în căutarea păşunelor verzi pentru oi. Cei care cunosc zona cel mai bine, spun că mirosul de brad şi freamătul copacilor îţi alină şi cele mai neştiute suferinţe, iar în Gura lui Alunu te încarci cu energie tămăduitoare. Nu este de mirarea că brânza de oaie, care se face la munte împrumută dulceaţa şi gustul plin, dat de pădurea de brad. Iar de acum vor fi şi condiţii, iar munca uşurată. Preşedintele Obştii din Bârleşti este convins că stâna va fi apreciată şi se va face utilă, pentru că de la anul solicitările nu vor întârzia să apară. „La capitolul condiţii, trecem în revistă gresia, faianţa, apa curentă, care înseamnă foarte mult aici în vârful muntelui pentru ciobani. Am atras la inaugurare ciobani din muntii alăturaţi, avem deja solicitări iar de la anul vom avea cerere şi pentru aceste păşuni, care nu au fost populate cu animale din lipsa stânii. Am invitat şi preşedinţi de la obştele învecinate, dat fiind că şi noi suntem o asociaţie şi avem ocol privat şi împreună sper să facem lucruri bune”, a declarat preşedintele Obştii Ceata Bârleşti, Filip Constantin, care aşteaptă implicarea autorităţilor la repararea drumului. „Sper întro cofinanţare din partea Consiliului Judeţean, pentru a face drumul de aici la Lăzăreşti”, a completat Filip Constantin.

    Stâna, ridicată în timp record

    Şi reprezentantul firmei de construcţii salută iniţiativa Obştei Bârleşti, care a apus că munca nu a fost uşoară, mai ales că stâna a fost ridicată, în timp record, o lună şi jumătate. Mai mult, acesta a amintit şi de sobele, care vor aigura încălzirea. „Am avut sprijin pentru construcţia stânei, iar un important merit în asigurarea transportului şi a utilajelor revine preşedintelui Nicu Sarcină, căruia îi mulţumim”, a precizat Vasile Căldăruşe, constructor. Construcţia stânei a fost subvenţionată de APIA, cu bani europeni, iar valoarea investiţiei se ridică la 17 mii de euro. Inaugurarea a fost primită cu bucurie şi încredere că stâna europeană de la Gura lui Alunu va atrage şi profit.

    Te-ar mai putea interesa

    2 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: