Vaccinare antigripală la…comandă!

0
15

Numărul de viroze respiratorii a crescut alarmant în ultima vreme, motiv pentru care târgujienii se interesează deja de vaccinul antigripal. Problema apare, însă, când cetăţenii se lovesc de faptul că vaccinul nu este disponibil în farmacii, iar cei care doresc să se imunizeze împotriva gripei trebuie să dea comandă de el.

În fiecare an, odată cu venirea toamnei şi scăderea temperaturilor, creşte pericolul îmbolnăvirii de gripa, motiv pentru care târgujienii care evită să contacteze un virus gripal au început să se intereseze deja de preparatul biologic produs împotriva bolii. Însă, persoanele interesate să cumpere un vaccin antigripal merg la farmacie, dar fac cale întoarsă, deoarece stocul de vaccin este inexistent. Astfel, pentru a putea intra în posesia unui vaccin, oamenii trebuie să dea comandă, iar motivul ar fi că produsul antigripal are un termen de valabilitate redus. Au şi apărut deja primele cereri, iar farmaciştii se aşteaptă la creşterea numărului de cereri în perioada imediat următoare, o influenţă având-o sosirea sezonului rece. „Momentan, vaccinurile antigripale se aduc la comandă pentru că au un termen destul de rapid de expirare. Am avut numai două cereri de vaccinuri până acum, pe care le-am onorat. Sperăm ca oamenii să fie conştienţi şi să se vaccineze cât mai mulţi”, a spus Bogdan Gîdea, farmacist.

Catagrafierea, la final

Campania de vaccinare antigripală va începe la mijlocul lunii noiembrie. În acest sens, în acest moment, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj efectuează catagrafierea persoanelor care necesită vaccinare împotriva gripei, astfel că astăzi se va şti cu exactitate câţi oameni vor avea nevoie de imunizare împotriva gripei. Dozele de vaccin lipsesc din stocul DSP Gorj, pentru moment. Persoanele predispuse la contactarea unui virus gripal sunt copiii şi bătrânii, iar medicii recomandă vaccinarea pentru că gripa poate duce şi la deces. „În această perioadă, noi finalizăm catagrafia persoanelor care necesită vaccinare antigripală, în primă fază. Acest vaccin a fost administrat, de obicei, în luna noiembrie. Atunci l-am primit şi noi de la Ministerul Sănătăţii şi în primă fază au fost vaccinaţi copiii, persoanele în vârstă cu boli cronice şi, bineînţeles, cadrele medicale şi persoanele din instituţiile publice care lucrează la biroul de relaţii cu publicul sau în contact cu foarte mulţi oameni”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Chiar dacă specialiștii susțin că riscul de a contacta un virus în această perioadă este destul de mare din cauza trecerilor bruște de la o temperatură la alta, unii oameni refuză vaccinarea. Alţii o aleg ca fiind o soluţie sigură pentru a evita să se îmbolnăvească de gripă. Marea problemă rămâne, totuşi, comanda pe care trebuie ca fiecare persoană trebuie să o facă pentru a intra în posesia unei doze de vaccin antigripal. Preţul unui vaccin antigripal variază între 37 şi 42 de lei, în farmaciile târgujiene. Anul trecut, Direcţiei de Sănătate Publică Gorj i-au fost distribuite 16.000 de doze de vaccin şi aproximativ 13.000 de persoane au ales imunizarea antigripală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here