Ion Săvoiu, protectorul românilor din Italia

0
9

A plecat din ţară căutându-şi norocul imediat după Revoluţie şi a ajuns să aibă grijă de românii plecaţi şi ei de pe meleagurile gorjeneşti. Acum, la cei 39 de ani ai săi, are o afacere pe care o conduce, dar în acelaşi timp şi o mare responsabilitate, faţă de românii care îl privesc în ochi dincolo de graniţa ţării noastre. Nu a negat nici o clipă că este român şi revine în ţară ori de câte ori are ocazia, fără să aibă nici cea mai mică ezitare. Vorbim despre gorjeanul Ion Săvoiu, stabilit în Italia de câţiva ani buni şi, care păstoreşte o parte dintre românii aflaţi la muncă, dincolo de graniţa ţării noastre.

Povestea lui Ion Săvoiu nu începe cu a fost odată, ci cu o dorinţă de a-şi afla norocul, aşa cum şi-a dorit orice tânăr imediat după revoluţie. Şi-a luat soarta în piept şi a plecat din ţară căutându-şi norocul, aşa cum însuşi o declară. A ajuns în Franţa, unde a trăit timp de patru ani. Apoi a luat drumul Italiei unde şi astăzi locuieşte. Descurcăreţ din fire, gorjeanul Săvoiu a reuşit să se ridice dintre numeroşii români plecaţi peste hotare să-şi găsească un loc în care să se simtă ca acasă. A muncit din greu, dar în cele din urmă a reuşit să-şi deschidă propria afacere, având până la apariţia crizei financiare numai puţin de 400 de angajaţi. Acum, are 160 de angajaţi, toţi români care muncesc pentru el la realizarea de bariere autostradale. „Am plecat imediat după Revoluţie din dorinţa de afirmare. De a-mi căuta norocul, aşa cum o fac tinerii din ziua de azi. Am locuit patru ani în Franţa, iar apoi am plecat spre Italia, unde mă aflu şi astăzi. Nu a fost uşor să stai printre străini, dar viaţa îţi oferă şi bune şi rele. Trebuie să fii tare să poţi trece peste toate obstacolele oferite în viaţă. Am ajuns în Italia unde mi-am deschis o afacere şi de aici viaţa mea s-a schimbat radical”, aşa îşi începe povestea, de dincolo de graniţă, românul care acum administrează Diaspora din Italia.

Administrator la şapte blocuri de români

Viaţa din Italia îi oferă multă satisfacţie. Şi asta pentru că a ajuns să gestioneze problemele românilor din Diasporă. Este administratorul a numai puţin de şapte blocuri, pline cu români şi nu este deloc uşor. Însă, nu se lasă învins şi ajută orice român care îi cere ajutorul. „Aici am peste 90% gorjeni în acest cartier pe care îl administrez. Pentru a mă putea prezenta în faţa autorităţilor române în Italia, am înfiinţat o asociaţie numită Danubius, cu ajutorul căreia mă pot ocupa de problemele românilor. De două ori pe an reuşesc să organizez şi spectacole aici în Italia pentru români şi aduc şi formaţii din România. Anul trecut am adus pe Benone Sinulescu, dar şi alţi interpreţi de muzică românească”, mai spune gorjeanul Săvoiu, în timp ce se pregătea să revină la Gorj pentru câteva zile. Cu timpul, gorjeanul Ion Săvoiu a ajuns preşedintele Diasporei, dar şi consilier al lui William Brânză, preşedintele PDL Diaspora, de altfel singurul consilier angajat cu acte în regulă pentru Diaspora românilor din Italia. Cu toate că este plecat de ani de zile în Italia, gorjeanul păstrează tradiţia românilor. Merge la biserică, în noaptea de Înviere, participă la slujbe ca orice creştin şi spune că nu are de gând să renunţe vreodată la ţara de origine, oricât de multe i-ar oferi străinătatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here