spot_img
12.6 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăSpecial"O scrisoare pierdută" la a 100-a reprezentaţie

    „O scrisoare pierdută” la a 100-a reprezentaţie

    Sala Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” a răsunat ieri, de aplauzele spectatorilor, care au dorit să asiste la o piesă de teatru, cu totul şi cu totul specială. „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, care a avut premiera în mai 2000, s-a jucat ieri, pe scena teatrului, pentru a 100-a oară. Am încercat să intrăm în culisele spectacolului şi să vedem, lumea de după cortină, împreună cu directorul şi regizorul aceste piese, Marian Negrescu.

    „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, a făcut de-a lungul vremii destulă vâlvă, în sensul că piesa are accent politic, un accent umoristic, pe care nu toată lumea l-a gustat. Însă, una peste alta, piesa a rezistat în timp şi acum, se menţine pe primele locuri în clasamentul pieselor teatrale. Pentru gorjeni această piesă a reprezentat un fel de realitate, transpusă pe o scenă, o oglindă a vieţii politice din breaslă, un loc unde spectatorii s-au identificat cu actorii şi fiecare a avut câte ceva de spus. Fiind la aniversarea a 100 de ediţii, piesa a avut şi de data aceasta un mare succes „Este o bucurie pentru noi spectacolul, este un spectacol normal, adică nu e ceva special, dar istoria reţine faptul că « O scrisoare pierdută » de Ion Luca Caragiale, a avut aseară, reprezentaţia cu numărul 100. Este un spectacol care a fost montat în anul 2000, câţiva ani nu s-a jucat, apoi publicul a cerut-o din nou, trebuie ca oamenii să înţeleagă că aceste reluări, sunt dictate de către public, nu de către noi, pentru că publicul vrea să vadă un spectacol anume şi atunci vin şi solicită şi noi ne conformăm. Este un spectacol special şi pentru mine, nu ca director ci ca regizor, este un spectacol pe care l-am regizat în 2000, care după atâta vreme împlineşte o cifră rotundă”, a spus Marian Negrescu. Fiecare dintre participanţii de aseară au stat cu sufletul la gură, până la finalul piesei, deşi o mai văzuseră de zeci şi zeci de ori.

    Jurnaliştii, invitaţii speciali

    Surprinzător este faptul, că într-o societate ca aceasta, oamenii vin la teatru şi cum s-a întâmplat şi aseară, publicul a gustat din plin umorul dramatic al spectacolului. Printre iubitorii teatrului, s-au aflat şi jurnaliştii, invitaţi speciali ai evenimentului. „Mă aşteptam ca lucrurile să fie aşa cum ne-am dorit, toţi actorii au fost în sală, pentru a celebra, într-un fel reprezentaţia. Alături de cei care au fost acolo, în sală, au venit şi jurnaliştii, pe care i-am invitat special, gândindu-mă că trăiesc deja, într-o lume obositoare. Câteodată au nevoie de un răgaz de lumină, un zâmbet mai purificatori. Oamenii din presă, cred eu, s-au cam săturat de viaţa politică, şi această reprezentaţie este o piesă politică, în slujba cetăţii”, a adăugat dirijorul evenimentului. Pentru Marian Negrescu, lumea teatrului reprezintă o enigmă, pe care cu dorinţă, reuşeşte să o descopere de fiecare dată. Fiecare piesă are povestea ei şi fiecare poveste, pentru director, trebuie să înceapă cu un zâmbet purificator, aşa cum declară „Se poate spune că spectacolul din seara asta este spectacolul meu de suflet, în anul 2000, atunci când l-am montat, erau alegerile, unele partide chiar au avut umor şi au solicitat, în preajma alegerilor, din 2000 şi până acum au solicitat chiar membrii partidelor, să se joace acest spectacol, care mi s-a părut o chestie de curaj şi respect, că până la urmă teatrul este oglinda realităţii de afară, a societăţii nemijlocite, iar râsul este totdeauna purificator”.

    „Eu cu cine votez?”

    Piesa „O scrisoare pierdută” este o comedie de moravuri, dezvăluind viaţa publică şi de familie a unor politicieni care, ajunşi la putere şi roşi de ambiţie, se caracterizează printr-o creştere bruscă a instinctelor de parvenire. Interesele eroilor se armonizează în final, pentru că toţi ştiu să speculeze avantajele unui regim politic în folosul lor. Despre farmecul piesei şi despre regimul politic de care se vorbeşte în piesă, regizorul a declarat „La anul vor fi alegeri, noi vom lăsa la dispoziţia publicului, avem noi o glumă, că atunci când se apropie alegerile, publicul cere mai mult piesa. Actorii ce vor urca în seara asta pe scena Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” sunt actori consacraţi, singurul personaj Zoe, este interpretat extraordinar de Mariana Ghiţulescu, dar vor fi şi alţii, printre care Valeriu Bâzu, Ionuţ Stoica, Alexandrescu, Giurca, sunt actori importanţi ai teatrului, care joacă acest spectacol. Cei care au jucat pe scenă au primit flori, a fost o surpriză pentru ei, bineînţeles. Nu îmi doresc decât ca toate spectacolele să ajungă la cifra asta, unele sunt pe aproape. Mă pot mândri însă că Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” este printre primele 15 teatre din ţară şi asta mă fac să merg înainte şi să nu renunţ la visul meu. Autorităţile locale nu sunt invitate, doar presa, pentru că am considerat că aveţi nevoie de un respiro, dorim să ne înconjurăm doar de prieteni”, a glumit regizorul.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: