spot_img
10.6 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăSpecialSe cutremură munţii la Runcu

    Se cutremură munţii la Runcu

    Un cutremur de 3,1 grade pe scara Richter a avut loc,ieri dimineaţă, în Gorj. Seismul s-a produs în apropierea localităţilor Runcu,Stăneşti, Peştişani, Schela şi Tismana. Potrivit directorului Institutului de Fizica a Pamantului, nu sunt motive de panică, pentru că în zonă nu pot avea loc cutremure cu o magnitudine peste 4 grade pe scara Richter. Cu toate acestea, temerea o reprezintă adâncimea mică unde s-a produs mişcarea faliilor. Seismul a fost localizat în Cheile Sohodului, în zona stângă a masivului muntos de origine vulcanică.

    Moş Nicolae le-a adus o mică zgâlţâială localnicilor din Runcu şi din alte câteva localităţi din apropiere. Potrivit Institului Naţional de Fizică a Pământului, mişcarea telurică a avut loc la ora 5 şi 45 de minute (UTC). Deşi cutremurul a fost de suprafaţă dar cu intensitate mică, puţini localnici l-au resimţit. „ A fost ceva de dimineaţă. Am simţit ceva vibraţii dar nu m-am speriat. Dacă spuneţi că a fost cutremur înseamnă că asta este explicaţia. Cam dese cutremurele în această perioadă”, a exclamat un localnic din Runcu. Zona muntoasă Runcu este de origini vulcanică iar în ultimii ani nu au existat cutremure, chiar dacă este considerată o zonă activă din acest punct de vedere. ”Azi dimineaţă când am venit la birou am auzit de la localnici că au simţit vibraţii. Cred, totuşi, că nu avem motive să ne speriem pentru că nu a fost un cutremur mare. Casele sunt construite foarte bine mai ales pentru că suntem în zonă de munte”, a declarat Adi Câmpeanu, primarul comunei Runcu.

    Vor mai fi şi altele

    Specialiştii în fizica pământului ne liniştesc şi spun că în Gorj nu pot avea loc cutremure mai mari de 4 grade pe scara Richter.” Este adevărat că se înregistrează mai rar cutremure în Câmpia Română şi acolo în Gorj dar nu este cazul să ne panicăm. Cred că s-a resimţit în zonă pentru că a fost la o adâncime de doar trei kilometri. Având în vedere intensitatea mişcărilor telurice din Balcani, este explicabil şi seismul din judeţul Gorj fiind mai multe falii care se intersectează cu cele din sudul Europei. Vor mai fi şi alte seisme dar nu vor depăşi patru grade pe Richter. În nici un caz nu vom avea cutremure în anii următori care să implice morţi, răniţi sau pagube materiale”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului de Fizica Pământului. Ultimul cutremur în zona Balcanilor a avut loc, duminică, în Muntenegru şi a avut o magnitudine de 2,8 grade pe scara Richter. În România, de la 1 decembrie şi până ieri, au avut loc şase cutremure, penultimul înregistrându-se, duminică dimineaţa, în zona Vrancea şi a avut 3,9 grade pe scara Richter.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: