14.4 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 20, 2021
AcasăSpecialŞomeri cu statut de înalt funcţionar public

Şomeri cu statut de înalt funcţionar public

Funcţia de inspector guvernamental va fi desfiinţată iar cei care ocupă aceste funcţii nu vor mai fi plătiţi. Guvernul a adoptat un proiect de modificare a Statutului funcţionarilor publici, amendările prevăzând desfiinţarea funcţiei de inspector guvernamental şi descentralizarea parţială a concursurilor pentru posturile de funcţionar public. Inspectorii guvernamentali Victor Banţa, Sorin Arjoca şi Constantin Dumitrescu sunt hotărâţi să-şi facă dreptate în instanţă.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean a declarat că „una dintre cele mai importante prevederi ale proiectului se referă la desfiinţarea funcţiei de inspector guvernamental şi că cei care au în prezent această calitate rămân în continuare înalţi funcţionari publici şi vor intra într-un corp de rezervă. De aici pot fi selectaţi pentru a ocupa o poziţie, care necesită calitatea de înalt funcţionar public sau pot merge pe o poziţie inferioară dacă doresc. Diferenţa este că nu vor mai fi plătiţi”. Reprezentanta Guvernului a mai declarat că, în cadrul Secretariatului General al Guvernului există 77 de posturi de inspectori guvernamentali, 10 suspendate, două persoane detaşate, iar două posturi sunt vacante. Pentru Guvern, în 2010 actualii inspectori guvernamentali au însemnat o cheltuială de aproximativ cinci milioane de lei, sumă valabilă şi pentru anul în curs.

Banţa: „Este o mizerie”

Contactat telefonic, inspectorul guvernamental Victor Banţa consideră că „proiectul iniţiat este o mizerie. Salariile sunt în jur de 2500-3000 de lei de inspector, adică pentru toţi un milion de euro iar pentru pârtia de la Rânca, pe Păpuşa au dat trei milioane de euro şi este nefolosibilă”. Întrebat ce va face dacă proiectul va rămâne definitiv, Banţa a precizat că se va retrage în sistemul privat fie prin angajarea la o firmă, fie prin deschiderea unei afaceri. Lăsând la o parte proiectele de viitor, dacă va rămâne fără postul de inspector guvernamental, fostul prefect de Gorj este hotărât încă de pe acum să atace în instanţă decizia, despre care crede că este neconstituţională „noi am dat concurs pe post pentru Înalt Funcţionar Public, nu este normal aşa ceva”. După schimbarea din funcţia de prefect, Victor Banţa a fost numit inspector guvernamental la Braşov pe transporturi şi infrastructură, pentru ca în prezent să aibă aceleaşi responsabilităţi în Gorj. Un alt inspector guvernamental este şi fostul subprefect Sorin Arjoca, cu atribuţii pe domeniul situaţiilor de urgenţă iniţial în judeţul Brăila şi acum în Gorj. Despre desfiinţarea postului deţinut în prezent, de inspector guvernamental, Sorin Arjoca nu a comentat prea mult, declarând doar că „au dat atâtea hotărâri de guvern neconstituţionale încât nu mă mai miră nimic. Voi vedea ceea ce se întâmplă şi apoi voi lua o decizie”. Întrebat spre ce profesie s-ar putea îndrepta, Arjoca a precizat că va găsi o soluţie. Un alt fost subprefect, ce figurează pe lista inspectorilor guvernamentali este şi Constantin Dumitrescu. Pe lângă faptul că este hotărât să atace în instanţă decizia Guvernului, pentru a-şi face dreptate, Dumitrescu este de părere că decizia este o măsură, ce nu trebuia luată. Cât despre profesia pe care o va îmbrăţişa pe viitor, fostul subprefect declară că are suficientă pregătire pentru a se descurca.

- Advertisement -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -