spot_img
10.6 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăSpecialTurul de oină, prilej de fair-play şi voie bună

    Turul de oină, prilej de fair-play şi voie bună

    Sărbătoare mare pentru crăsnenii iubitori de tradiţii şi sport! Prilejul l-au adus Zilele comunei aniversate sâmbătă şi duminică în satul Radoşi din comuna Crasna, unde s-a disputat trofeul Cupa Federaţiei la Oină. Autorităţile locale şi judeţene şi-au dat, din nou, mâna pentru a face posibilă organizarea evenimentului sportiv, dar şi pentru a reînoda datinile. Muzica, voia bună şi fair-play-ul au asigurat ingredinetele unei atmosferi memorabile. În plus, Sărbătoarea a întărit, dacă mai era nevoie, convingerea că oamneii locului sunt gospodari şi îşi merită investiţiile făcute cu aportul administraţiei judeţene şi locale. Fie manifestări sportive sau sărbători câmpeneşti, colinele şi dealurile Crasnei îşi aşteaptă turiştii pe drumuri asfaltate, ceea ce atrage pesrepective bune pentru dezvoltarea turistică a zonei.

    La orele dimineţii, sâmbătă, a început încălzirea echipelor încsrise în competiţia de oină.Pentru mulţi poate un sport încă necunoscut, pentru crăsneni însă, un sport cu rdăcini vechi, oina a ajuns să simbolizeze pentru localnici un motiv de mândrie, echipa fiind vicecampioană, iar prilejul reuneşte echipe din toată ţara. Nu mai puţin de şase echipe şi-au disputat trofeul Cupa Federaţiei, iar atmosfera a avut parte, în teren, de emoţii, dar şi bucurii.Pe lângă echipe din ţară, au fost prezenţi jucători şi din Serbia, care au oferit publicului ieri o demomonstraţie a sportului lor similar cu oina crăsnenilor. Programul pregătit de autorităţi pentru sâmbătă şi duminică la Crasna nu a omis muzica, dansul şi voia bună, mai ales că de atmosfera de distracţie s-au ocupat adevăraţi profesionişti. Ansamblul artistic profesionist „Doina Gorjului “,dar şi nume sonore de tradiţie din Crasna „Ciobănaşul” sau “Aninişeanca”, au făcut şi ele o demonstraţie, una de vituozitate, de această dată. Solişti vocali şi intsrumentişti au umplut văile Crasnei cu glasurile lor hărăzite, parcă special pentru a da viaţă doinelor şi sârbelor olteneşti. Cum nu există sărbătoare la Crasna fără voie bună, Zilele comunei au dat motive din plin gorjenilor să se bucure împreună de eveniment. Sportul a fost însă la mare cinste, pentru că oina este iubită de crăsneni”. Este un sport tradiţional pentru crăsneni, iar aici au fost găzduite deja trei ediţii de oină. Mai mult, Zilele comunei sunt un moment de sărbătoare pentru localnici, turişti şi administraţie locală. Este nevoie ca şi prin sport să readucem tradiţiile acolo unde le este locul, în sufletul celor care le iubesc şi ştiu să le aprecieze.Cu siguranţă, eforturile primăriei şi ale consiliului local vor da rezultate şi la anul, când sperăm să avem un stadion după cerinţele Federaţiei Române de Oină”, a declarat unul din fiii satului,nimeni altul decât consilierul judeţean, Puiu Diaconescu.
    Primarul comunei Crasna, Aurel Vamvu, a amintit de surprizele ediţiei din acest an, dedicată şi celor care au făcut din oină un sport emblematic. ”Pe lângă turul de oină, vom organiza premierea bătrânilor care au fondat practic acest sport. Diplome de onoare vor fi acordate şi post mortem celor care aau lăsat amintiri frumoase despre acest sport”, a spus primarul din Crasna, Aurel Vamvu. Fără îndoială că, o altă surpriză pregătită de autorităţi sportivilor şi localnicilor a fost petrecerea de la cort,unde invitaţii au petrecut în stil tradiţional. Una din tradiţiile păstrate de crăsneni este cea a competiţiei de oină. Nu putea lipsi invitatul de onoare, preşedintele preşedintele Federaţiei Române de O ină, Nicolae Dobre, alături de care la Zilele comunei au luat parte şi oficialităţi şi politicieni. Localnicii apreciază organizarea manifestărilor de tradiţe pentru că “mai trebuie băgate în seamă şi lucrurile bune. Este frumos că se fac eforturi şi că la Crasna vin oameni din tot judeţul la asemenea evenimente. Din familia mea, am băiatul şi soţul care practică acest sport. Eu nu prea îl înţeleg, dar nu asta contează, ci faptul că la Crasna se ţin tradiţiile, fie ele din sport sau din folclor, a spus emoţionată o suporteră aşezată pe bancă de unde îşi încuraja familia.

    Primăria Crasna atrage investiţii europene

    Cum sărbătoarea comunei atrage mereu şi vizitarea unor importante obiective istorice şi culturale, de pe listă nu trebuie să lipsească cele de patrimoniu. Reprezentative sunt schitul şi Mănăstirea Crasna, unde te copleşeşte o oază de frumuseţe, linişte şi spiritualitate. În urma investiţiilor făcute, reabilitarea drumurilor din comună a devenit din proiect o realitate cu care oamenii se mândresc. Proiecte pe bani europeni, guvernamentali sau din fonduri proprii toate au prins încet încet viaţă, iar nădejdea primarului Aurel Vamvu şi a consilierului judeţean, Puiu Diaconescu, este ca şi cei 6 km de drum, atât cât au mai rămas de asfaltat să devina şi ei realitate.” Crasna este mereu un şantier, dovadă investiţiile care se fac. La Aninişul din Deal, ca exemplu, se reabilitează drumul, încă se lucrează şa proiectul de asfaltare. Este meritul echipei de la Crasna pentru atragerea finanţărilor europene.Cel mai probabil, la finele acestei luni, drumul de ţară va capăta o înfăţişare modernă. Investiţia a fost de 2,5 milioane de euro”, a precizat Puiu Diaconescu. Un alt proiect de modernizare prevede două sate de vacanţă şi reabilitarea drumului de la Sunătoarea. Alte investiţii au fost deja făcute la şcoli, cămine şi sala de sport.Comuna a fost revigorată aproape în totalitate.

    Cel mai important este ca la Crasna potenţialul turistic să nu fie irosit. Acesta este visul suprem al echipei formate din administraţie locală, Consiliu Judeţean şi investitori care se lasă încet cuceriţi de zonă. Turiştii vor fi aşteptaţi în curând de două sate de vacanţă şi oricând găsesc hrană pentru suflet. De asta se îngrijeşte cultura populară lăsată zestre crăsnenilor şi îmbogăţită cu dragoste de frumos.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: