spot_img
8.3 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăSpecialUn nou termen în dosarul Petrila

    Un nou termen în dosarul Petrila

    Instanţa Tribunalului Gorj a acordat un nou termen în dosarul Petrila, după ce ieri a fost audiat inculpatul Aurelian Necula. La terminarea audierilor, Necula a părăsit dezamăgit sediul Tribunalului Gorj, declarând că „instanţa de la Tribunalul Gorj este ca toate celelalte din ţară”.

    Dosarul în care sunt judecaţi fostul director al Minei Petrila, Aurelian Necula, împreună cu Gheorghe Roşu, fost inginer şef cu securitatea şi sănătatea în muncă şi Ştefan Dan Ungur, fostul şef al sectorului aeraj şi şef al staţiei de salvare minieră, a avut un nou termen astăzi la Tribunalul Gorj. La termenul de astăzi a fost audiat Aurelian Necula, care a părăsit sala de judecată destul de dezamăgit.Pentru termenul din 2 mai, instanţa Tribunalului a decis audierea unui alt inculpat, a lui Gheorghe Roşu. Avocatul lui Necula a precizat că este posibil ca instanţa să decidă pe viitor şi administrarea altor probe. În prezent, în dosarul Petrila se aşteaptă rezultatul la o expertiză medico-legală cu privire la decesul uneia dintre victime, care în final se pare că a decedat din cauze patologice şi nu urmare a exploziei ce a avut loc. În explozia produsă pe 15 noiembrie 2008, opt mineri si patru membri ai echipelor de salvare au decedat. Alţi 12 ortaci au fost răniţi, dintre care şase au fost în stare foarte gravă.

    Accident după accident

    Potrivit cercetărilor, prima explozie a fost cauzată de o acumulare de metan, care a surprins în subteran echipa de 7 muncitori. Ulterior, alţi cinci oameni au intrat în mină şi au fost afectaţi de gaze. În sentinţa dată de magistraţii Judecătoriei Târgu-Jiu, cei trei inculpaţi au fost condamnaţi la ani grei de închisoare. Fostul director, Aurelian Necula a fost condamnat la 7 ani si 6 luni închisoare, iar Gheorghe Roşu, inginerul şef securitate minieră şi Dan Ungur şeful staţiei de salvare minieră a E.M Petrila au primit o pedeapsă de 6 ani şi jumătate. Cei trei au fost judecaţi pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi nerespectarea măsurilor de protecţia muncii. În plus, magistraţii gorjeni i-au obligat pe inculpaţi în solidar cu CNH Petroşani şi Mina Petrila la plata unor importante despăgubiri. Din nefericire, istoria accidentelor miniere din România este una destul de lungă. Zeci de ortaci şi-au pierdut viaţa în subteran şi câteva sute au suferit răni grave. Cele mai periculoase s-au dovedit a fi exploatările din Valea Jiului. Mina Vulcan din Valea Jiului deţine recordul negativ al accidentelor. Aici şi-au pierdut viaţa peste 60 de mineri în urma a trei accidente de lucru produse între 1986 şi 1994.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: